Znanstvenici nakon 120 godina pronašli novi golemi koraljni greben: Okružen je jatima riba u zdravom ekosustavu

uwa.edu.au

Australski znanstvenici pronašli su koraljni greben viši od Empire State Buildinga i Eiffelova tornja odvojen od Velikog koraljnog grebena, objavio je Schmidt Ocean Institute te navodi da je riječ o prvom takvom otkriću nakon više od 100 godina.

Greben “u obliku oštrice” gotovo je 500 metara visok te 1,5 kilometara širok, objavio je Eric Schmidt.

Greben leži 40 metara ispod površine mora i šest kilometara od ruba Velikog koraljnog grebena.

Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta James Cook na čelu s dr. Robin Beaman mapirala je sjeverno morsko dno Velikog koraljnog grebena s broda Falkor kada su pronašli novi greben 20. listopada.



“Oduševljeni smo i zadivljeni otkrićem”, kaže dr. Beaman.

Objasnio je da je to prvi tako veliki odvojeni greben pronađen u više od 120 godina te da je okružen “jatima riba” u zdravom ekosustavu.

Otkriće je tim važnije što je ranije ovaj mjesec studija pokazala da je Veliki koraljni greben izgubio više od polovice svojih koralja u tri desetljeća.

Pomoću podmornog robota zvanog SuBastian, znanstvenici su snimali novi greben i prikupljali uzorke koji će biti izloženi u Muzeju Queensland te u Tropskom muzeju iz  Queenslanda.

Iako je sjeverni dio Velikog koraljnog grebena izblijedio 2016., ovaj novi greben ne pokazuje nikakvih oštećenja.

Izbjeljivanje koralja nastupa kada je voda pretopla te koralji pod stresom istiskuju žive alge koje im daju boju zbog čega kalcificiraju i pobijele.

Veliki koraljni greben najvećim je dijelom pod zaštitom države kao morski park (osnovan 1975., obuhvaća 345 000 km²), a 1981. uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine.

Veliki koraljni greben dug oko 2000 km te širok oko 2 km u sjevernom i mjestimično oko 150 km u južnom dijelu proteže se uz australsku sjeveroistočnu obalu u području velikom poput polovice američke savezne države Teksas. Godine 1981.

Komentari