ŽIVOTINJE KAO SPAS Ljame bi mogle biti ključ u ubijanju korone!

Znanstvenici s britanskog instituta Rosalind Franklin razvili su ‘koktel antitijela’ na virus koji uzrokuje Covid-19, a koji je temeljen na ljami zvanoj Fifi. Posebno razvijena antitijela koristila bi se za terapiju za jačanje imuniteta, a u klinička ispitivanja bi mogla ući za nekoliko mjeseci.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Nature Structural and Molecular Biology.

Istraživanje je uključivalo inženjering ljaminih antitijela, koja su relativno mala i mnogo jednostavnije strukturirana od antitijela u našoj krvi. Njihova veličina i struktura omogućila je znanstvenicima da ih preoblikuju u laboratoriju.

Direktor instituta i vodeći istraživač prof. James Naismith otkriće svog tima uspoređuje s tehnikom sličnom rezanju ključa koji odgovara bravi koronavirusa.



– Uz ljamina antitijela imamo ključeve koji se ne poklapaju u potpunosti. Ona će ući u bravu, ali neće skroz okrenuti bravu, opisao je prof. Naismith.

– Dakle, uzimamo ključ i koristimo molekularnu biologiju za poliranje djelića ključa sve dok ne izrežemo ključ koji potpuno odgovara bravi, izjavio je voditelj istraživanja.

Antitijela su dio onoga što je poznato kao adaptivni imunološki sustav. To su molekule koje u biti šalju odgovor na invazivni virus ili bakterije.

– Zatim, ako se ponovno zarazite, vaše tijelo traži bilo koje virusne čestice s antitijelima koja su zaglavljena oko njih i uništavaju ih, objasnio je prof. Naismith.

Ova vrsta imunoterapije u osnovi pojačava imunološki sustav bolesne osobe antitijelima koja su se već prilagodila virusu.

Već postoje dokazi da se krv bogata antitijelima, uzeta od ljudi koji su se nedavno oporavili od koronavirusa, može koristiti kao liječenje. No, ključni trik s ovom terapijom antitijela koja se izvodi iz ljame jest taj što znanstvenici mogu proizvesti antitijela specifična za koronavirus po narudžbi, piše Jutarnji list.

Komentari