Život s psom povećava rizik od zaraze koronavirusom?

Pixabay

Studija koju su proveli Sveučilište u Granadi i Andaluzijska škola za javno zdravlje analizirali su glavne čimbenike rizika u prijenosu SARS-CoV-2 tijekom lockdowna u Španjolskoj, uključujući odlazak na posao ili život s oboljelima od covida-19.

Autori upozoravaju da vlasnici kućnih ljubimaca trebaju poduzimati ekstremne higijenske mjera jer još nije jasno jesu li se zarazili jer je ljubimac bio domaćin virusa i prenijela ga izravno ili se virusom neizravno zarazio putem nekih predmeta ili površina koje su bile kontaminirane.

“Sa znanstvenog gledišta, nema opravdanja da se dječja igrališta zatvaraju kako bi se spriječile infekcije, dok parkovi u kojima se šeću psi smiju ostati otvoreni, kada tamo postoje brojni predmeti koji mogu nositi SARS-CoV-2”, navode autori studije.

Studija objavljena u časopisu Environmental Research otkrila je da su život s psom i kupovina u supermarketima dvije socio-ekonomske varijable koje su imale najveći rizik od zaraze koronavirusom – 78% u slučaju života s psima i 94% kupovina.



Kao što je objasnila Cristina Sánchez González, glavna autorica studije, “s obzirom na brzo širenje koronavirusa čak i tijekom lockdowna, važno je proučiti socio-demografske karakteristike i navike kako bi se provele učinkovite preventivne strategije”.

Studija se temeljila na 2086 pojedinaca

Na temelju uzorka od 2086 pojedinaca, 41% ispitane populacije bilo je u dobi između 40 i 54 godine. Rezultati su pokazali da je rizik od zaraze 60 puta veći kod osoba koje žive s nekim tko je obolio od covida-19. Uz to, život s psom bila je varijabla koja je imala najsnažniji učinak u smislu povećanja rizika od zaraze. Rizik od zaraze je veći je 78% kod osoba koje su živjele s psima i vodile ih u šetnju. Nasuprot tome, držanje mačaka ili drugih vrsta kućnih ljubimaca nije imalo značajnog utjecaja na prevalenciju bolesti.

“Rezultati našeg istraživanja upozoravaju na povećanu zaraženost vlasnika pasa, a razlog ove veće prevalencije tek treba razjasniti”, navela je Sánchez González.

Nalazi ove studije ukazuju da je život s psima snažan čimbenik rizika od zaraze koronavirusom, no potrebne su daljnje studije kojima bi se utvrdilo je li pas bio domaćin virusu ili ga je pokupio s neke zaražene površine.

“Istovremeno, ne bismo trebali isključiti mogućnost da se virus prenese putem fekalija”, dodala je”, Sánchez González.

Dezinfekcija proizvoda iz supermarketa

Istraživanje je pokazalo da određene varijable poput spola, dobi, obrazovanja, veličine kućanstva, suživota s djecom i adolescentima, nisu imale statističku značajnost kada se procjenjivao rizik od zaraze koronavirusom.

Najučinkovitija higijenska mjera u smanjenju prevalencije bolesti bila je dezinfekcija proizvoda kupljenih u trgovinama. tvrđeno je da je ovo učinkovitije od ostalih higijenskih mjera, poput upotrebe zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcije cipela i pranja odjeće pri povratku kući, prenosi N1.

Komentari