Zimska juha od češnjaka jača imunitet i ubrzava oporavak od dugotrajnijih sezonskih bolesti

Popularna češka juha od češnjaka, poznata i pod imenom Cesnakova polievka, je tradicionalno jelo za koje vjeruju da osnažuje organizam i pomaže mu u oporavku nakon bolesti

Sastojci:

  • 4 glavice češnjaka
  • tanko narezan luk
  • 3 srednje velika krupno narezana krumpira
  • 600 ml pilećeg temeljca
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • Topljivi sir
  • Začinsko bilje po ukusu (peršin, bosiljak ili ružmarin)
  • Za ukrašavanje: krutoni (začinjene kockice starog kruha) ili bijelo grožđe

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190° C (plinsku na 5).

Glavice češnjaka stavite na manji lim i pecite oko 30 minuta dok ne omekšaju.

Istisnite češnjak i stavite ga u veću posudu.



Dodajte luk, krumpir, maslinovo ulje, temeljac i malo začinskog bilja.

Pustite da zakipi i dodajte topljivi sir. Lagano miješajući kuhajte još deset do petnaest minuta dok krumpir ne omekša.

Sve izmiksajte i vratite u lonac za kuhanje.

Kuhajte još par minuta, ukrasite listićima svježeg začinskog bilja ili bobicama grožđa i poslužite toplo, piše 24 sata.

Komentari