Zemlji se približava asteroid koji bi mogao izazvati eksploziju 150 atomskih bombi iz Hirošime

Ilustracija

Svake godine Zemlju pogode deseci sitnih asteroida koji nisu prijetnja, ali veći asteroidi mogli bi pokrenuti kataklizmičke događaje kao što je asteroid 2009 JF1 koji bi u ožujku iduće godine mogao biti jako blizu zemlje, a postoji mogućnost da ju i pogodi. 

Naime, udarac u Zemlju mogao bi uzrokovati eksploziju jednaku eksploziji 230 kilotona dinamita odnosno poput 150 atomskih bombi koje su eksplodirale iznad Hirošime.

Točnu putanju asteroida izuzetno je teško predvidjeti jer na nju mogu utjecati brojni faktori, kako objašnjavaju iz NASA-e te ističu kako su šanse da ovaj asteroid udari Zemlju 1:3800 odnosno 0,026 posto.

Iako se možda ovi omjeri čine zanemarivima, znanstvenici ih smatraju ozbiljnom potencijalnom prijetnjom. Neki asteroidi i kometi prate orbitalne putove koji ih dovode bliže Suncu, a onda i Zemlji, te upravo zbog toga asteroid pažljivo prate u svom Jet Propulsion Laboratory pomoću automatiziranog sustava Sentry, prenosi NovaTV.hr.



Ovaj sustav automatski i kontinuirano skenira najnovije kataloge asteroida ne bi li uočio neki koji bi mogao biti opasan za Zemlju u sljedećih 100 godina.

Asteroid 2009 JF1 nalazi se na udaljenosti većoj od 375 tisuća kilometara od Zemlje, ali joj se približava brzinom od 18 kilometara u sekundi, prema posljednjim podacima. Znanstvenici predviđaju da će pored Zemlje proletjeti brzinom od 65.293 kilometra na sat.

Znanstvenici ipak ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari u Zemlju malene, ali da kamenje koje se obično odlomi od asteroida može ući u atmosferu i napraviti spektakularnu meteorsku predstavu na nebu.

Ako se putanja ovog asteroida promijeni, svemirske agencije diljem svijeta rade na zajedničkom ‘planu B’ kojim bi presrele asteroid i preusmjerile ga dalje od Zemlje.

Komentari