Zdravo, egzotično voće koje možete lako uzgojiti i kod kuće

Opuncija, žabica, ukrasni kaktus, gospina pogača ili indijska smokva, egzotična je biljka koja obično služi kao ukras, no krije i vrlo ukusne plodove.

Indijska smokva je biljka iz porodice kaktusovki, a njezina pradomovina je Meksiko, gdje se i dan danas uzgaja na plantažama. Vrlo je neobičnog izgleda, s velikim mesnatim listovima na kojima su bodlje, a vrhovi im krase ružičasti plodovi vrlo osvježavajućeg okusa.

Možemo je naći i na našem području, no premalo iskorištavamo njezine plodove od kojih se mogu napraviti prave delicije poput pita, smoothieja, salata, pekmeza, sirupa pa čak i fritule te sladoled. Osim što je vrlo ukusna, indijska smokva ima mnoge zdravstvene prednosti.

Indijska smokva kao lijek

Plod indijske smokve vrlo je niskokaloričan – 100 g ploda ima samo 41 kalorije, no sadrži puno vitamina i minerala, vlakna, proteina i ugljikohidrata. Neka preliminarna istraživanja pokazuju da ova biljka ima snažna protuupalna, antivirusna i antikoagulacijska svojstva, stoga je vrlo učinkovita u liječenju upale sluznice želuca i crijeva. Osim toga, smanjuje grčeve, zaustavlja proljev i općenito poboljšava probavu.



Indijska smokva je odlična i za kožu jer može pomoći u smirivanju upala na koži, u smanjenju pojave prištića i akni, ubrzava zarastanje rana i ublažava simptome atopijskog dermatitisa i ekcema.

Neka istraživanja pokazuju da pojedinačne doze indijske smokve kod nekih ljudi mogu smanjiti razinu šećera u krvi za 17 do 48 posto, no nije poznato može li produljena svakodnevna upotreba dosljedno smanjiti razinu šećera u krvi.

Posebno je zanimljivo da je indijska smokva učinkovit lijek protiv mamurluka. Naime, ekstrakt iz kore ploda može ublažiti tipične simptome pretjerivanja u alkoholu – mučninu, vrtoglavicu, dehidraciju i intoksikaciju.

Uzgoj indijske smokve kod kuće

Ova biljka voli tople predjele te najbolje uspijeva upravo tamo. Ako živite u području s toplijom klimom, opunciju lako možete uzgojiti kod kuće. Može se razmnožavati sjemenjem ili pelcanjem, odnosno lisnim reznicama.

Ako odlučite posaditi sjeme, dvije ili tri sjemenke položite u zemlju i lagano ih pritisnite. Teglicu držite na toplom mjestu, ali da nije na direktnom suncu. Kako se ipak radi o kaktusu, on podnosi sušu, ali se ipak mora zalijevati kada mu je zemlja suha. Nemojte odustati ako vaša opuncija odmah ne razvije plodove jer u nekim slučajevima moraju proći čak tri do četiri godine prije pojave cvjetova i plodova.

Kod razmnožavanja lisnim reznicama, polegnite zdravi komad kaktusa na zemlju u hlad i pustite neka tako stoji jedan do dva tjedna. Kad rana na kaktusu zaraste, donji dio uspravno zakopajte u zemlju i smjestite ga na sunce.

Prednost uzgoja indijske smokve je ta što kod nas nema štetnika, odnosno uzročnika bolesti koji bi biljku mogli ugroziti.

Recepti s indijskom smokvom

S indijskom smokvom treba oprezno rukovati zbog bodlji, ali zapravo se lako čisti. Prije nego ga krenete guliti, plod stavite u vodu da omekša jer ćete tako lakše ukloniti bodlje. Kad ste maknuli bodlje, odrežite gornji i donji dio ploda te koru zarežite po dužini, baš kao kad čistite avokado. Pazite da konzumirate samo potpuno zrele plodove koji moraju biti crveni.

Ovo ukusno voće možete jesti samo, ali njime oplemeniti i mnoga jela i napitke. Evo nekoliko zanimljivih recepata kojim ćete oduševiti svoje ukućane i prijatelje.

Fritule od indijske smokve

Sastojci

  • 150 g plodova opuncije
  • 100 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 -3 dcl mlijeka
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu

Priprava

Od brašna, jaja, mlijeka i soli napravite gušću smjesu i ostavite da miruje pola sata. Plodove očistite, ogulite i narežite na kriške te ih umočite u smjesu od brašna. Pržite ih u dubokom ulju poput fritula dok nisu zlatni te ih poslužite posipane šećerom u prahu.

Smoothie od indijske smokve

Sastojci

  • jedna banana
  • 3 indijske smokve
  • zobeno, kokosovo ili bademovo mlijeko
  • malo cimeta
  • žličica meda

Priprava

Plodove indijske smokve očistite i ogulite, kao i bananu. U blenderu ih izradite s biljnim mlijekom po izboru te ima dodajte prstohvat cimeta i žličicu meda. Smoothie možete popiti sam ili ga staviti u zdjelicu i na vrh dodati zobene pahuljice, orašaste plodove i svježe voće, piše N1. Dobar tek!

Komentari