Zbog sala na trbuhu imate pet ozbiljnih opasnosti za zdravlje

Ilustracija Foto: Pixabay

Neovisno o tome gdje se naslage sala pojavljuju na tijelu, uvijek se zabrinemo, naročito ako se pojave u obliku pojasa oko trbuha.

Povećan rizik za razvoj dijabetesa

Ako je vaša jetra prekrivena masnim tkivom, kao posljedica viška trbušne masti, ne može dovoljno dobro procesirati šećer u krvi. Na taj način šećer ostaje u krvotoku umjesto da ga jetra preradi, a to može dovesti do povećane razine šećera u krvi te do pojave dijabetesa.

Povećan rizik za razvoj metaboličkog sindroma

Imate li naslage trbušnog sala i velik opseg struka, bit ćete skloniji razvoju srčanih bolesti, dijabetesa i pojavi moždanog udara. Osobe s više rizičnih faktora podložnije su nastanku spomenutih bolesti.

Povećan rizik za srčane i krvožilne bolesti

Dokazano je da masne stanice u trbuhu mogu lučiti proteine koji imaju sposobnost sužavanja krvnih žila, a to može za posljedicu imati povišen krvni tlak. Ti proteini mog uzrokovati i začepljenje arterija.



Povećan rizik za demenciju

Jedno je istraživanje pokazalo da žene s velikom količinom trbušne masti imaju tri puta veće izglede da razviju demenciju. Najčešće je uzrokuju visceralna masnoća, duboka trbušna ili abdominalna masnoća, piše Živim.

Komentari