Započeo središnji festival hrvatske drame

Festival hrvatske drame – 31. Marulićeve dane – u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak navečer svečano je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica Obuljen Koržinek je u izjavi novinarima podsjetila da je Hrvatska, tijekom pandemije koronavirusa, bila jedina europska država koja je “kulturu cijelo vrijeme držala otvorenom” trudeći se da se kulturni život ne zaustavi niti u izvedbenim umjetnostima.

“Svim ravnateljima, glumcima i intendantima je u ovim pandemijskim uvjetima bilo jako teško organizirati predstave, reprize, a posebno nove premijere”, priznala je ministrica, ali i dodala kako su svi pokazali kako vjeruju u ono što rade.

“I ovogodišnji program će, bez obzira na manji broj premijera, biti vrlo zanimljiv, a publika će imati priliku vidjeti dobar izbor predstava”, ocijenila je.



U sklopu otvorenja su dodijeljene nagrade splitskog HNK za najbolja umjetnička ostvarenja u sezonama 2018./2019. i 2019./2020. Te nagrade, zbog pandemije, nisu bile dodijeljene u tradicionalnom terminu Dana HNK Split prošle godine pa su se dodijelile sada.

Stručno povjerenstvo Nagrada Hrvatskog narodnog kazališta Split ove je godine nagradu Ante Marušić dodijelilo ansamblu Opere HNK Split za izvedbu Mozartovog Requiema na Sustipanu 15. srpnja 2019.

Nagradu Marko Fotez za najbolje umjetničko dostignuće u drami pripala je redateljici Nenni Delmestre, dok se nagrada koja nosi ime Ane Roje za najbolje umjetničko ostvarenje u baletu dodijelila solistici Baleta HNK Split Matei Milas.

Nagrada Rudolf Bunk za najbolju kostimografiju, scenografiju i dizajn dodijeljeno je oblikovatelju zvuka Anti Balarinu Đipalu za njegov doprinos izvedbi Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta na Sustipanu, 15. srpnja 2019.

Nagrada Ivo Tijardović za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u HNK Split pripala je dugogodišnjem solistu Baleta HNK Split Levu Šapošnikovu.

Nagrada Ante Marušić za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi dodjelila se ansamblu Opere HNK Split za izvedbu Mozartovog Requiema na Sustipanu 15. srpnja 2019. u izvedbi Zbora i Orkestra HNK Split pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

U sklopu natjecateljskog festivalskog programa, a prije službenog otvaranja festivala na sceni Gradskog kazališta mladih Split zagrebački Teatar ITD izveo je dramu Olje Lozice “Dobro je ništa”, dok je na sceni HNK Split nakon svečanosti otvorenja na programu bila druga festivalska izvedba mjuzikla “Bambina” Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana.

Na 31. Marulićevim danima će biti prikazano 11 predstava i to “Francuzica”, “Bambina”, “Dobro je ništa”, “Fešta”, “Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života”, “Grane smo na vjetru”, “Štajga”, “Gruntovčani”, “Umri ženski”, “Hotel Zagorje” i “Kiklop”.

Tijekom festivala će biti predstavljena knjiga Nikole Batušića “Povijest hrvatskog kazališta”, kao i zbornik o Anatoliju Kudravcjevu “Teatar u Splitu i Split u teatru”.

Na festival se prijavilo 40 predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Srbije, izabrano ih je 13, no dvije neće biti odigrane zbog tehničkih razloga i najvjerojatnije će se izvesti sljedeće godine na 32. Marulićevim danima.

Komentari