Zanimaju vas NLO-i? Na internetu možete pročitati svu CIA-inu dokumentaciju o njima!

HRT

Blog Black Vault napominje kako CIA tvrdi da ovo predstavlja sve njezine dokumente u datoteci, ali način da se to provjeri vrlo vjerojatno ne postoji.

U očekivanju vladinog NLO izvješća koje dolazi za manje od šest mjeseci, sada možete preuzeti svu javno dostupnu CIA-inu dokumentaciju o NLO-ima, piše Vice.com.

Objavljena je arhiva dokumenata koje se mogu preuzeti u PDF obliku, a koji sadrže CIA-ine datoteke o neidentitifciranim zračnim pojavama. Neka izvješća datiraju iz 1980-ih, a osnivač stranice John Greenewald mlađi kaže kako špijunska agencija tvrdi da su to svi dokumeti o neidentificiranim zračnim pojavama.

Prema Greenewaldu, oko 10 tisuća zahtjeva Zakona za informiranje je poslano kako bi dobili PDF, kaže kako je postupak bio mučan i dug. Ručno je skenirao sve dokumente.



Namučio se dok nije dobio sve informacija

“Prije otprilike 20 godina, godinama sam se borio da dobijem dodatne NLO zapise koje je objavila CIA” rekao je Greenewald u e-mailu Motherboard. “Bilo je to kao vađenje zuba! Obilazio sam ih i pokušavao i konačno uspio. Dobio sam veliku kutiju, u njoj je bilo nekoliko tisuća stranica i morao sam ih skenirati jednu po jednu.”

Prema blogu koji najavljuje arhivu, CIA je kreirala CD-ROM koji sadrži prethodno objavljene zapise, kao i one koje je Black Vault pokušavao otpečatiti. Kako bi osigurao da Black Vault ima što potpuniju evidenciju CIA-inih dokumenata, kupio je CD-ROOM sredinom 2020.

Blog Black Vault napominje kako CIA tvrdi da ovo predstavlja sve njezine dokumente u datoteci, ali način da se to provjeri vrlo vjerojatno ne postoji.

“Istraživači i znatiželjnici preferiraju jednostavnost i pristupačnost kada gledaju ovakve baze podataka”, rekao je Greenewald. “CIA je nevjerojatno otežala korištenje svojih evidencija. Oni nude zastarjeli format i nude izlazne tekstualne datoteke, uglavnom neupotrebljive, za koje mislim da namjeravaju ponuditi ljudima kao alat za pretraživanje. Po mom mišljenju, ovaj zastrajeli format ljudima jako otežava uvid u dokumente i upotrebu u bilo koju svrhu istraživanja.”

U prvih 24 sata bilo je na tisuće preuzimanja

Prema Greenewaldu, u prvih 24 sata bilo je na tisuće preuzimanja. Od spora s bosanskim bjeguncem s navodnim E.T. kontaktom do s misterioznim ponoćnim eksplozijama u malom ruskom gradu, izvještaji definitivo vode čitatelje na divlju vožnju. Neki su dokumenti jasni, a neki se ne mogu dešifrirati.
Jedan od najzanimljivijih dokumenata, rekao je Greenewald, uključuje pomoćnika zamjenika ravnatelja za znanost i tehnologiju koji je 70-ih godina prošlog stoljća ručno dostavljao neke informacije o NLO-u.

Javnost ima pravo znati

Prvi NLO podaci koji se deklasificiraju prema zakonima FOIA-e došli su 1970-ih te početkom 1980-ih. Nakon toga Greenewald je rekao kako je iznimno teško dobiti informacije od vlade o vanzemaljskim pojavama: “Jednostavno, javnost ima pravo znati!”

Greenewald je rekao: “Prije 25 godina sam počeo istraživati, tada sam imao 15 godina, znao sam da nešto postoji o ovoj temi. Ne znog virusnih internetskih hopa, ne zbog onih sastanaka iza zatvorenih vrata gdje vam kobećaju kako je to jako dobra informacija. Ne zbog tog. Jednostavno zato što je to CIA-in dokaz. I NSA. I Air Forca, i državnog odvjetništva. Osjećam da ostvarujem ono što sam zacrtao. Jednostavan pristup važnim materijalima kako bi ljudi mogli sami odlučiti što se točno događa.”

CIA nije odgovorila na komentar, piše Vice.com, pišu Rtl.hr  

Komentari