Zanima vas jačina potresa u vašem mjestu? Stručnjaci objasnili kako se računa intenzitet

Ilustracija

Seizmolozi s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu objasnili su kolika je magnituda potresa 6.2 u Petrinji bila u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i drugim gradovima, odnosno kako se računa intenzitet potresa po udaljenosti od epicentra.

Učinak potresa na nekoj lokaciji izražava se preko intenziteta potresa. Magnituda je veličina koja je jednaka na svim udaljenostima, kako objašnjavaju.

Učinci potresa na pojedinoj lokaciji ovise o svojstvima izvora potresa (jakosti potresa izraženoj pomoću magnitude te žarišnom mehanizmu potresa), udaljenosti od žarišta potresa i o njegovoj dubini, o lokalnim svojstvima tla, topografiji terena i građi Zemlje između žarišta i vaše lokacije te o načinu gradnje, piše N1.

Na našem području koristi se Koevesligethyjeva (1907) jednadžba jer najbolje odgovara geološkoj građi.



 

 

Imax je procijenjeni intenzitet na hipocentralnoj udaljenosti r (izraženoj u kilometrima) za potres na dubini h (u kilometrima), intenziteta u epicentru I0. Također, α je koeficijent apsorpcije koji se određuje na temelju mjerenih podataka za neko područje, a u području Dinarida iznosi 0,005 km-1, µ je dekadski logaritam broja e te iznosi 0,4343.

Komentari