Zamatate li hranu aluminijskom folijom? Razmislite o alternativama, a evo i zašto

Ilustracija: Pixabay

Iako se na prvu čini kao odlično rješenje, aluminijska folija nije najzdraviji izbor za zamatanje hrane.

Kako bi se nesmetano razvijale u velikom broju, bakterijama je potreban zrak, a kako sve bakterije nisu uništene na visokim temperaturama, poput nekih koje uzrokuju trovanje hranom, ako ih se nakon pripreme ostavi na zraku nekoliko sati, one će se ubrzano širiti.

Korištenjem aluminijske folije za zamatanje ostataka hrane riskiramo otrovanje hranom jer ona ne štiti namirnice u potpunosti od zraka, a kada je on prisutan, one rastu puno brže.

Kako spremati ostatke hrane?

Ako želite sačuvati ostatke ručka ili večere, evo nekoliko ideja za sigurnu pohranu namirnice:


  • Uvijek ih stavljajte u dobro zatvorenu, plitku posudu kako biste onemogućili razvoj bakterija
  • Hranu stavite u hladnjak odmah nakon što ste gotovi s ručkom, prije nego bakterije krenu s razmnožavanjem. Mliječni i mesni proizvodi su posebno osjetljivi pa ih pažljivo pohranjujte
  • Bacite svu hranu koja je stajala na otvorenom više od 2 sata

Ako želite biti sasvim sigurni onda ostatke hrane stavite u posudu u hladnjak, ali isto tako ih možete i pohraniti u dobro zatvorenoj posudi u zamrzivač, a namirnicu je dovoljno samo odmrznuti prije konzumacije, piše Ordinacija.hr.

Komentari