Zagreb uoči otvaranja Adventa ‘osvanuo’ u online izdanju The New York Timesa

Advent u Zagrebu/ Ilustracija Foto: Cropix

Dok se Zagreb priprema za “Advent” koji počinje sutra 27. studenoga uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, ovaj je tjedan ‘osvanuo’ u online izdanju The New York Timesa i to kroz predstavljanje zagrebačkih modnih dodataka i dizajnera.

O tome su u petak izvijestili iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), napominjući da je reportažu o Zagrebu i modi u The New York Timesu priredila novinarka Kristin Vuković, predstavivši kao autentične zagrebačke modne dodatke kravatu, ručno rađene torbe, šešire i kišobrane.

U reportaži se prenose izjave poznatih hrvatskih modnih marki i dizajnera, poput onih iz tvrtki Croata, Etno Butik Mara, Kobali šeširi, Kišobrani Cerovečki te zlatara Marija Nokaja, dok Zagreb opisuje kao grad sa stilom koji kroz utjecaje iz obližnje Italije i austro-ugarske prošlosti, zajedno s tradicionalnim simbolima u kombinaciji sa suvremenim dizajnom, stvara osebujan štih.

Iz TZGZ-a ističu da je The New York Times jedna od najpopularnijih dnevnih novina u SAD-u, te da suradnjom s njima, kao i mnogim drugim medijima diljem svijeta te nastupima na turističkim sajmovima i kongresnim burzama rade na promociji hrvatskog glavnog grada, uz napomenu da se uložena sredstva višestruko vraćaju kroz razne medijske objave.



Advent Zagreb prema planu

Na pitanje Hine je sve spremno za sutrašnje otvaranje “Adventa Zagreb”, iz TZGZ-a kažu da sve pripreme idu prema planu i da je većina toga spremna.

Otvaranje Adventa Zagreb sutra 27. studenoga počinje simboličkim paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu na središnjem Trgu bana Jelačića, nakon čega slijedi paljenje lampica na borovima na Platou Gradec, a zatim i glavno paljenje lampica na Zrinjevcu.

Advent će se održavati do 6. siječnja 2022. na više lokacija u središtu grada.

Kao i svake godine i unatoč pandemiji, u TZGZ-u vjeruju da će manifestacija privući mnoge domaće i strane turiste, kojima preporučuju pridržavanje propisanih mjera na lokacijama Adventa, a napominju i da su mnogi hotelijeri i ugostitelji u Zagrebu spremni za Advent s posebnim ponudama.

Očekuje se i da bi prosinac stoga mogao i dodatno poboljšati rezultate turističkog prometa u Zagrebu, koji je ove godine, od 1. siječnja do 25. studenoga u znatnom porastu u odnosu na isto razdoblje 2020.

Po podacima TZGZ-a Zagreb je do 25. listopada ove godine posjetilo oko 555 tisuća turista, koji su ostvarili 1,2 milijuna noćenja, što su porasti od 69 i 63 posto u odnosu na isto razdoblje 2020., pri čemu su i domaći i strani turisti ostvarili više noćenja nego lani odnosno 305 tisuća i 920 tisuća.

U odnosu pak na 2019., ukupnih noćenja u Zagrebu ove godine je do 25. listopada bilo na razini 52 posto iz te rekordne predpandemijske godine.

Komentari