Vrijedi li pravilo ‘5 sekundi’ kada hrana padne na pod?

Pixabay

Brojni ljudi prakticiraju ovu teoriju, a evo što kažu istraživanja i stručnjaci.

Početkom ove godine na Instagramu je osvanuo korisnički profil naziva ‘pitajdoktora’. Grafički minimalističke objave, bijele fotografije s crnim tekstom, čija je tematika odgovaranje na pitanja o zdravlju zainteresirale su mnoge i vrlo brzo počele su se širiti internetom. Ovaj profil danas broji 17,9 tisuća pratitelja.

Kako Super1 doznaje, iza profila stoji četiri liječnika – specijalist obiteljske medicine, specijalizant neurologije, interne medicine te oftalmologije i optometrije. Njih četvero, inače jako dobrih prijatelja, odlučilo je ostati anonimno jer im je prioritet pomoći ljudima, a ne plasirati sebe u javnost. Ideja je bila stvoriti jedno mjesto na internetu gdje će ljudima stručnjaci odgovarati konkretno i jasno na pitanja o zdravlju, a s obzirom na svoju popularnost, Instagram je idealan za provesti tako nešto.

Reakcije ljudi su pozitivne, upita stiže jako puno, pa je jedan od planova za budućnost proširiti tim. Volje, želje i motivacije za pomoći drugima im, kako kažu, ne nedostaje. Pitanja su zaista raznolika – od onih ozbiljnih vezanih za alergije, neobične kvržice po tijelu, gubitak kilograma i slično, u moru ovih objava nađe se i neko koje vas može dobro nasmijati.

Istina ili mit?

Najnovije pitanje koje su objavili vezano je za nešto što se godinama raspravlja je li istina ili mit – vrijedi li pravilo 5 sekundi da hrana ostane čista kada padne na prljav pod ili je to izmišljotina? Kratko i jasno odgovorili su da se radi o izmišljotini.

Anthony Hilton, matematičar koji je proveo istraživanje na ovu temu otkrio je za Daily Mail da, iako su šanse da ćete se zaraziti ako pojedete hranu koja je pala na pod male, bilo bi sigurnije takve stvari ne jesti. Razloga je više. Prvo, mokre i ljepljive namirnice poput kuhane tjestenine i ljepljivih bombona na sebe odmah navlače bezbroj bakterija, a njih, logično, nikada nije dobro unositi u organizam.

Drugi razlog koji je naveo je vrsta poda. Većina misli kako su tepisi ti koji sadrže grinje i bakterije, pa im se gadi pojesti hranu koja je pala na njih, ali zapravo su u krivu, prenosi Večernji list.

“Laminat i pločice puno su gora površina na koju hrana može pasti, imaju više bakterija.” Mnogi stručnjaci napominju i da nije pod jedino mjesto kojeg se trebamo bojati kada dođe u dodir s hranom. Kuhinjske površine i blagovaonski stol puni su bakterija, pa ih treba redovito čistiti, a najveći neprijatelj su naše ruke – obavezno ih perite prije svakog obroka.

Komentari