Volite krumpir salatu, ali vas brine neugodan zadah po luku?

Priprema salate od komorača - sastojci

Mnogi vole jesti krumpir salatu, međutim zbog neugodnog zadaha po luku, isto tako će ju izbjegavati. No, kao ukusna i zdrava alternativa tu je krumpir salata s komoračem.

Krumpir salata s komoračem ne samo što ne ostavlja neugodan zadah već je i ukusna, osvježavajuća i čini vaš dah mirisnim.

Komorač (još ga nazivaju Koromač, Morač, lat. Foeniculum vulgare) ljekovita je biljka koju ne koristimo dovoljno u našoj prehrani. Koristila se još u antičko doba, a zanimljivo je da su je rimske dame koristile za održavanje vitke linije. Upotrebljavali su je za smanjenje boli u zglobovima zbog artritisa, za čišćenje organizma, za reguliranje tlaka, protiv upala, za jačanje organizma, pa čak i protiv raka.
Koristili su je i za smanjenje neugodnog zadaha iz usta, pa se upotrebljavala za prikrivanje konzumacije alkohola jer žvakanje listića biljke daje mirisan dah po anisu.

‘Dakle, ako se namjeravate ljubiti, koristite komorač!’

Potrebni sastojci za ovo jelo su:

  • 750 g krumpira,
  • 1/2 korijena komorača,
  • sol, papar prema ukusu,
  • 1 žličica suhog peršina (ili još bolje stručak svježeg, sitno isjeckanog),
  • sok od limuna (ili jabučni ili neki drugi ocat po izboru),
  • 3 – 4 žlice ulja (ja sam koristila maslinovo).
  • 1 dcl hladne vode.

Priprema:

  • Skuhajte krumpir u lupini, ogulite ga i narežite na ploške.
  • Pripremajte salatu prije nego se krumpir ohladi, to je važno, jer će bolje upiti sve sastojke i biti će sočan i ukusan.
  • Komorač očistite, odstranite tvrde stabljike i dno korijena. Koristite u salati i sitne zelene listiće. Narežite na ploškice.
  • Ako koristite zeleni svježi peršin, operite ga i isjeckajte.
  • Sve sastojke stavite u zdjelu (uključivši peršin, svježi ili suhi), dodajte sol i papar prema ukusu i začinite uljem i limunom.
  • Dodajte 1/2 čaše hladne vode i dobro promiješajte.
  • Ostavite da odstoji 5-10 min kako bi krumpir upio tekućinu.
  • Još jednom promiješajte i možete poslužiti.

Ova salata izvrsno paše uz ribu (vidi recept za oslića, šarana ili srdele), pečeno meso, pohani sir, pečena jaja ili pohane meso ili gljive, piše ZezaMix.



Komentari