VIDEO Pogledajte zabavu u bestežinskom stanju tijekom svemirkog leta Jeffa Bezosa

Screenshot Youtube

Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos uspješno je s posadom i ostalim putnicima odletio u svemir te sletio na zemlju, a u letjelici su otvorili i pjenušac.

“Gle ti ovo, kako je mračno ovdje!”

“Astronaut Demo, osjećam se nevjerojatno dobro”, rekao je Mark Bezos, brat osnivača Amazona.

“Blue kontroli leta, Bezos. Najbolji dan ikad!”, nadovezao se Jeff Bezos.



“Yeah!”, dodala je pilotkinja Wally Funk.

Iz zapadnog Texsasa ravno u zemljinu orbitu s trojicom članova posade u raketnom brodu New Shepard proveo je 10 minuta i 20 sekundi u svojoj svemirskoj avanturi.

“Bestežinsko stanje je jedan on najimpozantnijih osjećaja koje sam osjetio u životu. Taj mir i spokoj kad osjetiš da lebdiš. Ovo je bio jedan od najdubljih osjećaja mira je taj pogled na Zemlju. I doista, istina je ono što kažu svi koji su bili u svemiru. Ovaj te pogled zauvijek promijeni”, rekao je Bezos nakon povratka, piše N1.

Tijekom leta u brodu New Shepard putnici su otvorili pjenušac te se dodavali lopticom u bestežinskom stanju. Poseban video čitavog leta prenio je i N1.

I dok su se nekad na putu u svemir utrkivale svjetske velesile, danas su trend nastavili milijarderi. Bezos je naime na rub svemira odletio devet dana nakon Richarda Bransona. Branson je poletio prvi no Bezos je dosegnuo veću visinu. Treći miliarder Elon Musk i dalje je fokusiran na cestovne revolucije i na društvenim se mrežama zabavljaja letom na rub svemira.

“Ovo je turistička misija i vrlo je važna jer nam služi kao vježba, čime će se omogućiti i drugim ljudima da posjete svemir. I ta vježba će nam omogućiti da izgradimo infrastrukturu kako bi buduće generacije ljudi napravile sjajne stvari u svemiru”, dodao je najbogatiji čovjek na svijetu.

Turizam ili utrka nekima su se snovi ostvarili 40 godina nakon prve prilike. Wally Fank davno je trebala biti u ženskom svemirskom programu, a danas s 82 godine leti kao najstarija ikad u svemiru.

“Bila sam razočarana zadnjih 40 godina, ali sada konačno idem gore, s najboljim timom ikad.”, kazala je 82-godišnja pilotkinja Wally Funk.

Bezos je na let poveo i svog brata Marka i 18 godišnjeg maturanta Ilivera Daemena. Let pada na godišnjicu prvog slijetanja na Mjesec 1969., kada su na tlo Zemljinog satelita stupili astronauti Neil Armstrong i Edwin “Buzz” Aldrin. Letjelica je dobila ime po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu u svemiru 1961.

 

Komentari