VELIKI ZDRAVSTVENI JAZ Nejednaki uvjeti u liječenju prepreka su Europi u borbi protiv raka

Ilustracija Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Neravnopravnost u liječenju ključan je problem Europe u borbi protiv raka, jedne od najraširenijih bolesti u svijetu, istaknuli su europarlamentarci i zdravstveni stručnjaci u petak na virtualnom okruglom stolu.

U raspravi o europskom planu za borbu protiv raka i radu Posebnog odbora EP-a za borbu protiv raka (BECA), sudionici su upozorili da su nejednaki uvjeti liječenja Europljana glavna prepreka suzbijanju bolesti.

Tomislav Sokol iz Europske pučke stranke (EPP/HDZ) naglasio je da ‘pacijenti u zapadnim zemljama imaju 30 do 40 posto veće šanse za izlječenjem od onih koji žive na istoku’.

“Kvaliteta liječničkih tretmana te jednakost u pristupu liječenja mora biti prioritet Europske unije”, dodao je Sokol, član Posebnog odbora za borbu protiv raka.



Komentirajući nedovoljno definirane ciljeve europskog plana, liberal Nicolae Stefanuta (Renew) napomenuo je da je potrebno obratiti veću pozornost na ‘neravnopravan pristup modernoj medicini između istoka i zapada Europe’.

Ivica Belina, predsjednik Koalicija udruga u zdravstvu, nadovezao se poručivši da ‘nejednaki uvjeti liječenja dovode do stvaranja još većeg zdravstvenog jaza između europskih građana’.

Zastupnici i zdravstveni eksperti su se složili da je za smanjenje posljedica raka najbitnija kvalitetna provedba strategija na područjima djelovanja europskog plana, a to su: prevencija, rano otkrivanje, dijagnoza i liječenje te poboljšanje kvalitete života pacijenata koji su preživjeli rak.

Predstojnik klinike za onkologiju KBC Split Eduard Vrdoljak naglasio je da s ‘inovativnim strukturama, planovima i ulaganjem, Europa ima priliku podići medicinu na novu razinu’.

Sukladno tomu naglasio je važnost suradnje i jedinstva zemalja EU.

“Sve članice mogu imati vlastite nacionalne planove za suzbijanje bolesti, no važno je uspostaviti koordinaciju državnih mjera s ciljevima europskog plana”, kazao je Vrdoljak, predsjednik povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana protiv raka.

Istaknuvši važnost postizanja jednakosti u procesima liječenja unutar EU, potpredsjednica Posebnog odbora za borbu protiv raka Sara Cerdas osvrnula se između ostalog i na pravo na informiranost građana o bolesti.

“Pacijenti moraju biti uključeni u donošenje odluka o liječenju pri čemu su im stručnjaci dužni objasniti sve u vezi preporučene terapije i mogućih posljedica”, zaključila je socijaldemokratkinja Cerdas (S&D) napomenuvši da takav pristup trebaju zastupati sve države članice.

Europska komisija je početkom mjeseca predstavila novi europski plan za borbu protiv raka za koji je osigurano četiri milijarde eura u sedmogodišnjem proračunu Europske unije.

Prošle godine se 2,7 milijuna građana EU suočilo s dijagnozom raka, a 1,3 milijuna Europljana je od posljedica karcinoma umrlo.

Plan za borbu protiv raka ključni je dio Europske zdravstvene unije.

Komentari