VELIKA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA U STAROJ SALONI: Povijesno blago krilo se 80 godina ispod tona smeća

Ponovno velika arheološka otkrića u staroj Saloni. Javnosti na uvid, a arheolozima na istraživanje, postali su dostupni impresivni ostaci sjevernih bedema te nekadašnje metropole rimske Dalmacije. Nastavak je to uspješne suradnje Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Splitu.

U Saloni gotovo gdje god zagrebeš, eto vrijednog arheološkog otkrića. Najnovije – svjetlo dana ugledali su sjeverni i zapadni antički bedemi. No oni nisu otkriveni, nego odtrpani. Naime, naše povijesno blago 80 godina krilo se ispod tona smeća.

– Na ovom prostoru se deponirao građevinski otpad do komunalnog otpada pa je nakon godina na tom odlagalištu izrasla i šuma – kaže Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu.

90-ih godina prestalo se zatrpavati, a nedavno je napokon počelo odtrpavanje i istraživanje zapuštenog prostora. Očišćeno je 150 metara antičkih bedema.



– Cilj nam je povezati zapadne i sjeverne bedeme i prostor oko amfiteatra očistiti, konzervirati i prezentirati na zanimljiv način – dodaje Jurčević.

Bedemi su jedna od glavnih odlika svakog rimskog grada. Ovi u Saloni najveći su arheološki spomenik, dugi su 4 kilometra i imaju 90 kula. Građeni su 170. godine, zatim očito i žurno popravljani.

– Oni su doslovno skupili s ovih groblja spomenike i jednostavno ih uzidali – ističe Nino Švonja, kustos Arheološkog muzeja u Splitu.

Salonitanski bedemi danas su najveći resurs antičkih natpisa u Saloni.

– Natpisi su to koji govore dosta o stanovnicima, životnoj dobi pa čak i zanimanjima i rodbinskim vezama – naglašava Jagoda Mardešić, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja u Splitu.

Istraživanja se nastavljaju. Antički bedemi prepuni su povijesnih dokaza. Velik su potencijal za nova otkrića o životu u staroj Saloni.

Komentari