Večeras će Međunarodna svemirska postaja preletjeti Zagreb, evo kada će biti vidljiva

Heavens above GmbH

ISS će se s područja naše zemlje na noćnom nebu moći vidjeti golim okom, u jednom trenutku bit će praktično okomito iznad centra glavnog grada.

S jugozapada svake će sekunde prema sjeveroistoku prevaljivati 7 kilometatara i 660 metara, odnosno oko 27.600 kilometara na sat. Jedina stalna svemirska postaja s ljudskom posadom, kako pokazuje grafika organizacije Heavens above GmbH, projurit će večeras preko Jadranskog mora, potom preko Rta Kamenjak i Pule, preko Gorskog Kotara, ravno u pravcu Zagreba, a odatle dalje prema srednjoj i istočnoj Europi.

Zaljubljenici u svemir i moderne tehnologije, kao i svi drugi znatiželjnici i romantici ovakve vrste, večeras će imati savršene uvjete za promatranje ISS-a tih nekoliko trenutaka. Meteorološka prognoza za Hrvatsku najavljuje slabu naoblaku.

Iznad Pule ISS će biti nekoliko sekundi prije 22.43, a iznad Zagreba će biti nekoliko sekundi iza 22.43 sati.



NASA na svojim stranicama navodi tablicu iz koje proizlazi da će se iz Zagreba ISS moći vidjeti već u 22.39, kada će se slabašno svjetlo na noćnom nebu ukazati na zapad-jugozapadu, te da će se golim okom moći narednih čak šest minuta pratiti u svom letu preko neba prema istok-sjeveroistoku.

U trenutku kad bude iznad Zagreba, navodi NASA, ISS će biti 88° iznad centra glavnog grada Hrvatske, praktično točno okomito.

Slučajno će na istom mjestu ISS iznad Zagreba biti i u nedjelju, ali u 21.06 i s upitnom vidljivošću zbog rasta naoblake od sutra, posebno na jugu i sjeverozapadu Hrvatske.

U trenucima kad ISS bude jurio iznad Hrvatske, unutra će petorica astronauta, zapravo već poslovično, biti punih ruku posla, prenosi N1.

Komentari