Upala jajnika: Uzrok, simptomi i kako ju liječiti na prirodan način

Bolovi u donjem dijelu trbuha, povišena tjelesna temperatura i bolni spolni odnosi samo su neki od simptoma upale jajnika. Upala jajnika ili adneksitis vrlo rijetko se javlja izolirano te uvijek ide uz upalu jajovoda. Uz ovu upalu moguće su i druge genitalne infekcije budući da se najčešće uzročnici upale šire putem iz rodnice preko maternice do jajnika.

Osim upale jajnika moguće je stvaranje upala vrata maternice, upala sluznice maternice, upala stidnice i upala vagine. Ove sve infekcije mogu se događati u kombinaciji, a tada se to zove zdjelična upalna bolest koja pogađa 10 od 10 tisuća žena.

Uzrok upale jajnika

Upala jajnika često se javlja kod mladih žena, a najčešće u periodu od 20. do 40. godine života. Najčešći uzročnik su klamidija i mikroorganizmi koji se prenose spolnim putem. Uzrok upale jajnika mogu biti streptokoki, stafilokoki, gonoreja, bakterija Escherichia coli…

Međutim, na nastanak upale jajnika mogu utjecati i određena ponašanja kao što su:


 • ran ulazak u spolne odnose
 • često mijenjanje spolnih partnera
 • nekorištenje zaštite prilikom spolnih odnosa
 • smanjena higijena nakon i za vrijeme spolnih odnosa
 • korištenje intrauterinih uložaka

Slabiji i jači simptomi upaljenih jajnika

Prepoznavanje upale jajnika dolazi uz lakše i teže simptome. Neki od simptoma poput povraćanja i iznimno visoke tjelesne temperature događaju se u težim slučajevima te zahtijevaju hitnu intervenciju ginekologa.

Najčešći simptomi upale jajnika su:

 • bol u donjem dijelu trbuha
 • povišena tjelesna temperatura
 • zimica i tresavica
 • iscjedak iz rodnice
 • bolni spolni odnosi
 • mučnina s povraćanjem
 • bol u donjem dijelu leđa
 • bolne menstruacije i bolno mokrenje

Bolne menstruacije ili bolna krvarenja kod mnogih žena ne izazivaju alarm da se radi o problemima s jajnicima, no ako se nastavlja bol nakon mjesečnice, trebali biste posjetiti liječnika. Također biste trebali reagirati ukoliko dođe do krvarenja između dva menstrualna krvarenja ili nakon spolnog odnosa. Upala jajnika i jajovoda često ne daje jasnu kliničku sliku zbog čega je potrebno brzo reagirati.

Mogućnost komplikacija i neplodnosti

Upalne bolesti zdjelice, pa tako i upala jajnika, nisu bezopasne bolesti jer mogu uzrokovati promjene na jajovodima i okolnim tkivima, a koje uzrokuju trajno oštećenje jajnika. Ovakva oštećenja mogu biti razlog neplodnosti te smanjenje kvalitete života kod žena i njihovih partnera.

Ako se ne provodi pravilno liječenje, kronične tegobe mogu uzrokovati stalno bolne spolne odnose, pa čak i izvanmateričnu trudnoću. Konkretno, ona se događa kod 12-15% bolesnica, a rizik od neplodnosti kod žena nakon loše tretirane upale jajnika je 15% nakon prve upale, a 55% nakon tri ili više upala. Uz to, nepravilno liječenje zdjeličnih upala može uzrokovati stvaranje priraslica jajovoda, dugogodišnje bolove te zatvaranje otvora jajovoda. Rizik za navedeno je veći ukoliko je žena preboljela nekoliko upala adneksitisa.

Liječenje antibioticima i mirovanjem

Nakon pojave simptoma nužan je pregled ginekologa koji će uzeti bris te postaviti dijagnozu i antibiotsku terapiju, piše N1. 

Korištenje antibiotika ili drugih lijekova treba biti isključivo nakon liječničke dijagnoze jer bi se u suprotnom mogla dogoditi teža klinička slika i kronična upala. Uz liječenje antibioticima i analgeticima preporučuju se mirovanje te izbjegavanje spolnih odnosa.

Terapija se mora uzimati dovoljno dugo i trebala bi biti uključena oba partnera. Smanjivanje bolova može se odvijati i prirodnim putem, primjerice konzumiranjem čajeva za upalu. Pokušajte napraviti čaj od brusnice, čaj od koprive ili čaj od breze za upalu jajnika.

Zbog svega navedenoga, važno je pravilno liječenje, ali i prepoznavanje simptoma na vrijeme. Povećana edukacija kod mladih žena nužna je da postanu svjesne mogućih komplikacija upale jajnika. Ujedno, izbjegavanje mogućih uzroka i odgovorno seksualno ponašanje mogu smanjiti mogućnost nastanka upale jajnika.

Komentari