Ujutro ne možete funkcionirati bez šalice kave? Evo koje su negativne posljedice za organizam

Pixabay

Ako je prva stvar koju učinite kad se ujutro probudite da popijete šalicu kave, niste jedini. Procjenjuje se da više od polovice (64%) odraslih popije barem jednu šalicu kave dnevno. No, prema novom istraživanju Sveučilišta Bath u Velikoj Britaniji, pijenje kave prije doručka može zapravo smanjiti sposobnost tijela da upravlja šećerom u krvi.

U ovom istraživanju, znanstvenici su željeli saznati kako loš san i jutarnja kava utječu na metabolizam. Da bi to učinili, okupili su malu skupinu od 29 muškaraca i žena za tri pokusa.

Prve noći istraživanja ispitanici su normalno spavali i ujutro pili slatko piće. Druge noći istraživači su im svakih sat vremena ometali san na pet minuta i opet su pili slatko piće nakon buđenja. I za posljednji test, sudionike su ispitivači budili tijekom noći, ali ovaj put, popili su jaku, crnu kavu, pola sata prije slatkog pića.

Slatko piće kalorijama je odgovaralo prosječnom doručku odrasle osobe. Tijekom svakog od testova, istraživači su prikupljali uzorke krvi kako bi pratili metabolizam ispitanika.

Istraživanje pokazuje da pijenje kave prije doručka može negativno utjecati na kontrolu šećera u krvi. Srećom, isto se ne može reći za jednu lošu noć sna. U prvom testu, jedna loša noć nije bila dovoljna da pogorša razinu glukoze u krvi nakon pijenja slatkog napitka, ali se to dogodilo kad je kava prethodno konzumirana.

Prethodno istraživanje pokazalo je da kava može rezultirati inzulinskom rezistencijom, pa se ovi novi podaci nadovezuju na to, sugerirajući da bi možda bilo najbolje jesti prije nego što popijete kavu, prenosi Večernji list.

Komentari