U Topuskom pronađeno zlato koje je ubrzo misteriozno nestalo

Foto: Damir Glibusic / CROPIX

Radnici su iskopali zlato u Topuskom koje je nestalo brzinom svjetlosti. U sve se uključila i policija, a dok ona obavlja svoj posao, mještani su pohrlili i prekopavaju mjesto gdje je zlato pronađeno.

A čim je priča pukla, u Topuskom, malome mjestu svega četiri kilometra od granice s BiH, krenula je zlatna groznica. Mještani su na šetnicu dolazili s grabljicama i satima ‘češljali’ zemlju u potrazi za blagom. Bezuspješno!

“Istina je da ima tu nešto. Kontaktirali smo i konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku koji, uz pomoć policije, istražuje slučaj,” kaže Ivica Kuzmić, načelnik Topuskog.

Zemlja u kojoj su iskopali blago dovezena je sa zemljišta izvan grada gdje je nekad bila talionica željeza. Nju su srušili još tijekom 2. svjetskog rata. I načelnik kaže kako zna tko je dotični koji je pronašao zlato i da je sve prijavio policiji.“Neka sad institucije rade svoj posao” rekao je načelnik Kuzmić i dodao:

“Vjerujem da se on sam hvalio kako je pronašao zlato, znate, ovo je malo mjesto i brzo se pročuje. No trebalo bi sve uzimati s rezervom jer je to malo osebujan čovjek, a kako je priča išla od jednog do drugog mještana,” moguće je i da je cijela situacija preuveličana.

‘Bolje vam se ne petljati u to’

A kako to već biva u malim mjestima – svi sve znaju, ali nitko se ne bi htio miješati. Većina mještana kroz smiješak odmahuje glavom i škrtari s odgovorima.

“A što da vam kažem, čuo sam da se nešto priča ali nemojte mene pitati, ne znam ništa više od vas,” govori stariji gospodin, dok njegova sumještanka dodaje:

‘Čula sam nešto, ali…’

No ima i onih hrabrijih koji su uvjereni da je sve dobro izrežirana priča lokalnih moćnika i da iza svega stoji politika:

“Pa to je opće poznato, znamo tko je pronašao zlatnike, ali to vam ne mogu reći jer je on te zlatnike prodao lokalnim šerifima. Nek’ to istražuje policija. Ma bolje vam se u to ne petljati,” rekla je mještanka ovog malog moslavačkog mjesta koje je, osim po termalnim izvorima i toplicama, poznato po brojnim arheološkim nalazima.

“Moguće je da je riječ o zlatnicima iz rimskog doba. U Topuskom je i ranije bilo sličnih otkrića, ali to ne možemo znati dok se ne provede analiza. I ranije su na ovom području nađeni rimski carski novčići, a u Sisku je nekad bila i carska kovnica koja je kovala i zlatnike. Jedan zlatnik može vrijediti više od milijun kuna,” rekao je povjesničar dr. sc. Domagoj Tončić za Večernji list.

(Ne)sretni nalaznik sigurno nije bio svjestan istinske vrijednosti koju je držao u rukama, a ako se utvrdi da je on pronašao zlatnike, ne samo da neće dobiti nagradu, nego će zaraditi i kaznenu prijavu, kao i oni koji su to zlato kupili.

Ima pravo na 10 posto

“Građani su po zakonu svaki ovakav pronalazak dužni prijaviti nadležnim institucijama. Nalaznik ima pravo na 10 posto ukupne procijenjene vrijednosti nalaza, što bi u ovom slučaju moglo biti puno više nego što je zaradio ‘preprodajući’ nađeno zlato,” ispričala je pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku, dr. sc. Ivana Miletić, prenosi 24 sata.

Komentari