U svemiru snimljen rijedak fenomen, prirodni kozmički teleskopi

Foto: NASA

Teleskop Hubble nedavno je snimio neobičan i vrlo rijedak prizor. Riječ je efektu gravitacijske leće koji predstavlja savršen primjer Einsteinovog prstena. Snimka ovog fenomena objavljena je prije desetak dana.

Službeni naziv je GAL-CLUS-022058s, ali je dobio nadimak ‘rastopljeni prsten’, zbog  lokacije efekta i zato što nalikuje na prsten od rastaljenog metala.

Snimka prikazuje južno zviježđe Kemijsku peć u kojem svjetlost izuzetno daleke galaksije savija mnogo bliža nakupina galaksija, kako piše Universe Today.

Ovaj fenomen omogućuje znanstvenicima da bolje proučavaju udaljene galaksije koje bi inače bile nevidljive. Bliže masivne galaksije svojom gravitacijom iskrivljuju vremensko-prostorni kontinuum i tako savijaju putanje svjetlosti slično kao što to čine leće. Tako djeluju kao prirodni kozmički teleskopi.



Ovo je najveći i jedan od najcjelovitijih Einsteinovih prstenova ikada otkriven u svemiru. Einstein je unutar svoje opće teorije relativnosti pretpostavio postojanje ovakvih gravitacijskih leća, piše NASA.

Nedavno se mogla vidjeti još jedna rijetka astronomska pojava, odnosno poravnanje (konjunkciju) Jupitera i Saturna, što će se opet moći promatrati tek za nekoliko stotina godina.

 

Komentari