U Hrvatskoj sve više ljudi ima skoliozu, a školski sustav zanemaruje prevenciju

Mjesec lipanj izabran je kako bi se svih 30 dana posvetilo prevenciji i liječenju skolioze zbog, kako je istaknuto, poražavajućih statistika koje pokazuju kako je u Hrvatskoj sve veći broj oboljelih i sve je niža njihova dobna granica.

Skolioza je složen proces deformacije trupa koji uključuje morfološke promjene i transformaciju kralježnice koji se izmješta iz svoje izvorne pozicije prema kompleksnoj torziji.

Iako danas nema u Hrvatskoj detaljno provedenih istraživanja o skoliozi iz svakodnevne prakse fizioterapeuta i liječnika opće prakse uočavaju se dva vrlo zabrinjavajuća trenda – sve veći broj pacijenata oboljelih od skolioze, te sve niža dobna granica oboljelih pacijenata u Hrvatskoj, istaknuto je u priopćenju.

Naglašava se kako “poražavajuća statistika ujedno alarmira o iznimno zabrinjavajućem stanju građana Hrvatske, kada je skolioza u pitanju, zbog čega je mjesec lipanj izabran kako bi se svih 30 dana posvetilo prevenciji i liječenju ove bolesti koja je povezana s gubitkom fleksibilnosti u jednom ili više segmenata iskrivljene kralježnice”.



U mjesecu lipnju stoga se ističe važnost prevencije oboljenja skolioze kao i njezinog učinkovitog liječenja, napose jer se pojavljuje u sve više pacijenata u Hrvatskoj te ono što posebno zabrinjava – u sve mlađih pacijenata.

Zabrinjava i činjenica da školski sustav zanemaruje prevenciju te ozbiljne tegobe u sve mlađih naraštaja, te da nema sustavnih pregleda i praćenja stanja oko skolioze u hrvatskim obrazovnim ustanovama i vrtićima.

“Važno je rano okrivanje tipičnih karakteristika skolioze te kroz tretman raditi na povratku kralježnice u normalan fiziološki položaj i zaustaviti napredovanje bolesti koliko je to moguće uz sinergiju pacijenta, obitelji, fizioterapeuta, ortopeda I ortotičara. Naglasak je multidisiplinaran pristup te mijenjanje svih dnevnih i životnih obrazaca”, istaknuto je u priopćenju.

Prijave za pregled za skoliozu, u lipnju – mjesecu podizanja svijesti o toj bolesti, te njezinoj prevenciji i liječenju, obavljaju se putem maila: [email protected]

Komentari