Twitter, Google i Meta najavili oštriju borbu protiv lažnih vijesti

Pixabay

Meta, Google, Twitter i Microsoft dogovorili su se u četvrtak da će poduzeti čvršći stav protiv dezinformacija prema novom nadopunjenom EU kodeksu koji bi ih mogao teško kazniti ako to ne učine.

– Više od 30 potpisnika, uključujući i tijela za reklamiranje obvezala su se na ažurirani Kodeks o suzbijanju dezinformiranja, rekla je Europska komisija.

Potpisnici su se složili da će činiti više da se bore protiv manipuliranih videozapisa, lažnih računa i političkog reklamiranja, dok nepoštivanje može tvrtkama donijeti kazne u visini i do 6 posto globalnog prometa, rekao je EU dužnosnik prošli tjedan.

Tvrtke, među kojima su TikTok i Amazonova sportska streaming platforma Twitch, imaju šest mjeseci da se usuglase sa svojim obećanjima te će morati predstaviti izvješće o napretku na početku 2023. godine.



– Novi kodeks je dokaz da je Europa naučila svoje lekcije i da više nismo naivni, rekla je potpredsjednica Komisije Vera Jurkova na konferenciji za medije.

Rekla je da su ruska invazija Ukrajine, pandemija covida i britansko povlačenje iz EU ubrzali nastojanje Europske unije da suzbije lažne vijesti.

– Sankcije bi mogle uključiti i zabranu tvrtki, rekao je Thierry Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište.

– Ako postoji neprestano kršenje pravila, možemo također razmotriti njihov pristup našem prostoru informiranja, rekao je na konferenciji za medije.

Kritičari poput Udruženja komercijalne televizije i usluga videa na zahtjev u Europi (ACT) rekli su da postoje veliki propusti u revidiranom Kodeksu.

– Izmjene ne nude konkretne obveze za ograničavanjem ‘nedopuštenog manipulativnog ponašanja. Obveze ne idu dalje od generalizacije da se slijedi zakon koji je očigledan i ne zahtijeva Kodeks, rečeno je.

Komentari