Trik od 90 sekundi: Eliminirajte 99 posto bakterija u spužvici za pranje suđa

Pixabay

Mnogi koriste spužvice za pranje suđa za čišćenje tanjura, lonaca, pribora za jelo, ali i različitih površina u domu, od ploča na štednjaku, preko polica u hladnjaku do kuhinjskih ormarića ili sličnih mjesta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports iz 2017. godine pokazalo je da spužvicom za pranje suđa širimo milijune bakterija po domu.

Čak i kada mislite da je spužvica čista, u njoj se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi kojima možemo ugroziti vlastito zdravlje i zdravlje ukućana.

Studija objavljena u magazinu Journal of Environmental Health otkrila je da većinu – čak 99 posto bakterija možemo ukloniti iz spužvice ako ju stavimo u mikrovalnu pećnicu na 90 sekundi punom snagom.


Što treba napraviti?

  •  U mikrovalnu pećnicu smijete staviti samo spužvice koje ne sadrže metale.
  •  Spužvica obavezno mora biti mokra. Dobro je namočite prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu.
  •  Stavite li mokru spužvicu na 90 sekundi punom snagom uklonit ćete 99 posto bakterija, uključujući i E.coli, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Health.
  • Pažljivo izvadite spužvicu iz mikrovalne pećnice i pustite da se ohladi prije korištenja jer će biti vrlo vruća te može izazvati opekline, prenosi zadovoljna.hr 

Komentari