Tri stvari koje biste barem jednom trebali napraviti na Medvednici

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Iako smještena tik do Zagreba, Medvednica i dalje za sve svoje posjetitelje krije mnoge tajne. Jeste li znali da ovdje možete posvojiti šišmiša? Ovo je planina koja se uzdiže sjeverno od Zagreba, s najvišim vrhom Sljemenom na 1035 metara nadmorske visine. Park prirode prostire se na zapadnom dijelu Medvednice, na površini od 179,4 km2 kroz čak tri “županije” – Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku županiju te Zagrebačku županiju.

Medvedgrad, spilja Vetrenica, rudnik Zrinski, edukativni programi, planinarske staze, biciklističke staze, mogućnost «Posvajanja šišmiša», Info Centar Bliznec, Planinarski dom samo su neki od sadržaja koji vas ovdje očekuju, pa krenimo redom.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Pogled s Medvedgrada na Zagreb

Iako je trenutno Medvedgrad zatvoren za javnost zbog radova na obnovi, ovo je jedna od najljepših utvrda na području Hrvatske s koje se pruža pogled na cijeli grad. Utvrda-grad je izgrađena 1254. godine s najvažnijim ciljem za zaštitu građana, biskupa i crkvenog blaga, nakon katastrofalne provale Tatara. Utvrda je kroz godine imala mnoge vlasnike, a najzloglasniji od njih bili su Grofovi Celjski, s poznatom Groficom Celjkom, zvanom i Crnom Kraljicom. Medvedgrad je napušten 1590. godine, nakon što je utvrdu porušio strašan potres, a tek je 1979. krenula konzervacija zidina i rekonstrukcija pojedinih dijelova tog hrvatskog srednjovjekovnog burga.

Posjeti spilju Vetrenicu i usvoji šišmiša

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a za posjetitelje je otvoreno prvih 380 metara špilje. U njoj ćete pronaći vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca, a naravno, tu su i živi stanovnici – šišmiši. Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Špilja u zimskom razdoblju nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju njihove hibernacije.



Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Usvoji šišmiša je program koji je JUPP Medvednica razvila za ljubitelje šišmiša i one koji će to tek postati. Za samo 150 kuna možete postati i vi skrbnik šišmiša, a u cijeni dobivate i diplomu: «U špilji Veternici živi moj šišmiš!», iskaznicu «Ivan Ivić – usvojitelj šišmiša» sa slikom vrste koja je usvojena, 2 besplatna posjeta špilji Veternici te majicu s crtežom šišmiša.

Posjetite rudnik iz 16. stoljeća

Tradicija rudarstva u Hrvatskoj ima dugu povijest, a među njoj možemo pronaći i Rudnik Zrinski otvoren u davnom 16. stoljeću. Ovdje se rudarilo galenitom, olovnim sjajnikom, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom. Rudnik nije bio pretežito uspještan, tako du u 17 stoljeću njegovi vlasnici – Obitelj Zrinski obustavili proizvodnju. Rudnik Zrinski je zbog svoje vrijednosti 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a svojim posjetom možete saznati sve o uvjetima rudarenja u to doba. Cijela ulaznice je 25 kuna za odrasle osobe i 20 kuna za djecu, dok će studenti i umirovljenici ulaz platiti svega 23 kune. Rudnik se nalazi u neposrednoj blizini doma Grafičar gdje možete krenuti u svoju pustolovinu.

Posjet parku je besplatan, naplaćuje se samo stručno vodstvo te ostali pojedinačni sadržaji. Vidi cjenike sadržaja ovdje. Ako jednostavno poželite prošetati parkom, tu je više od 70 planinarskih staza, a više informacija o njima potražite ovdje. Više informacija o samom Parku prirode možete potražiti i u Info Centri Bliznec u kojem možete i kupiti vodič ‘Dekodiraj Medvednicu’ kao i izletničku kartu koja će vam pomoći u snalaženju po planini, piše Punkufer.

Komentari