Trećina djece ima psihičke probleme zbog pandemije

Ilustracija Foto: Janko Ferlic, Pexels

Svako treće dijete ima psihičkih problema uslijed promjene života kao posljedice pandemije koronavirusa kako pokazuju rezultati istraživanja koje je objavila Sveučilišna klinika Hamburg-Eppendorf (UKE Hamburg). 

Kod trećine djece utvrđeni su zabrinutost, strahovi, tegobe iz depresivnog spektra, psihosomatske tegobe te je utvrđen generalni pad kvalitete života djece.

Stručnjaci su istraživanje provodili među mladima i djecom u Njemačkoj od sredine prosinca prošle do sredine siječnja ove godine. Kao reprezentativni uzorak obuhvaćeno je nešto više od 1000 djece i tinejdžera u dobi između 11 i 17 godina, kao i 1500 roditelja djece i tinejdžera u dobi od sedam do 17, kako prenosi N1.

Navode da su primijenili model istraživanja koji se u ispitivanju psihičkog zdravlja mladih i djece primjenjuje još od 2003. u suradnji s Institutom Robert Koch.



“Ovi su rezultati još jednom pokazali: Svatko tko je bio u dobrom stanju i prije pandemije, tko je naučio strukture i tko se osjeća ugodno i sigurno u krugu svoje obitelji, dobro će prolaziti i kroz pandemiju. Trebaju nam, međutim, bolje metode kako bismo bili u stanju pružiti posebnu podršku djeci iz rizičnih obitelji i ojačali njihovo mentalno zdravlje”, zaključak je voditeljice ove studije profesorice dr. Ulrike Ravens-Sieberer te direktorice istraživanja na Klinici i poliklinici za psihijatriju, psihoterapiju i psihosomatiku UKE-a. 

Komentari