TREĆI DAN SVEČANOSTI Queen, Diana Ross… Glazbene zvijezde nastupaju povodom kraljičina jubileja

Twitter

Nakon pompe i molitve, slavlje: Duran Duran, Queen s pjevačem Adamom Lambertom i Diana Ross zapalit će mnoštvo u subotu navečer u Londonu, na velikom koncertu u čast kraljice Elizabete II. na kojemu će nastupiti velik broj zvijezda.

Trećeg dana povijesnih svečanosti u povodu 70 godina njezine vladavine, princ Charles (73), nasljednik krune i njegov sin William (39), drugi u nasljednom redu, doći će i pred 22.000 gledatelja odati počast 96-godišnjoj kraljici narušena zdravlja koja će koncert najvjerojatnije gledati na televiziji.

Kraljica, velika ljubiteljica konjskih utrka, teško hoda, pa u subotu nije došla na Derbi u Epsomu, 30 km od Londona, koji inače rijetko propušta.

Ni u petak nije bila na misi zahvalnicu u Katedrali svetog Pavla služenu njoj u čast, pošto je osjećala “nelagodu” u četvrtak, prvog dana proslave, kada se dobro raspoložena, ali vidno slaba, pojavila na balkonu Buckinghamske palače sa 17 članova kraljevske obitelji radi vojnog mimohoda i preleta zrakoplova zračnih snaga. Tijekom večeri nakratko se pojavila u dvorcu Windsoru, na svečanosti paljenja svjetionika.



Koncert u subotu navečer koji će prenositi televizija održava se na trima pozornicama ispred Buckinghamske palače, a otvorit će ga grupa Queen s pjevačem Adamom Lambertom. Američka diva Diana Ross (78), “presretna što je pozvana da nastupi u tako važnoj prigodi”, završit će dvoipolsatni koncert, što će biti njezin prvi nastup uživo u Velikoj Britaniji u zadnjih 15 godina.

Među najavljenim zvijezdama su Alicia Keys, Rod Stewart, Duran Duran, Andrea Bocelli, prirodoslovac David Attenborough, teniska prvakinja Emma Raducanu, bivši nogometaš David Beckham, glumica Julie Andrews i drugi.

Elton John je snimio poseban video za tu večer koju će BBC izravno prenositi i na kojoj će se slaviti doprinos Velike Britanije i zemalja Commonwealtha glazbi, okolišu i športu tijekom 70 godina vladavine kraljice, iznimno popularne, ali sve manje prisutne u javnosti .

Svečanom povorkom koja će se moći pratiti na televiziji, završit će se proslava u nedjelju predvečer u Londonu, uz desetak tisuća sudionika – vojnika, glazbenika, plesača, lutkara i drugih umjetnika. Završit će se ispred Buckinghamske palače, gdje će Ed Sheeran u čast kraljice i princa Philipa, njezina supruga koji je umro lani, otpjevati glasovitu baladu “Perfect”.

Elizabeta II., simbol stabilnosti u stoljeću velikih potresa, stupila je na prijestolje s 25 godina, 6. veljače 1952. U javnosti nikad nije iznosila svoje mišljenje.

Unatoč slabom zdravlju, Elizabeta II. se ne kani povući jer je veže obećanje koje je dala kao princeza, u 21. godini, da će do kraja života služiti svojim podanicima.

U ovom vremenu promjena ipak ih je nastojala umiriti: “Gledamo u budućnost s povjerenjem i sa zanosom”, napisala je u poruci koju im je uputila na početku proslave jubileja.

 

Komentari