Top pet razloga zašto su vaše režije visoke i kako ih efikasno smanjiti

Režije

U režije kućanstava ubrajaju se struja, voda, grijanje, smeće, telefonija i televizijska pristojba, a prosječno hrvatsko kućanstvo godišnje na njih potroši malo više od 15 000 kuna. Pročitajte kako možete smanjiti ove visoke izdatke.

Vjerojatno ste u zadnje vrijeme vidjeli kako na mnogim starijim kućama ljudi mijenjaju prozore i stavljaju novu izolaciju. Razlog tomu su visoki mjesečni računi koji u starijim objektima nastaju upravo zbog nemogućnosti zadržavanja topline u domu. Kad se cijeloj priči pridoda i velika potrošnja struje i vode, nastaje loš scenarij za svakoga s prosječnom hrvatskom plaćom.

Prema podacima Numbea, prosječni mjesečni troškovi režija u Hrvatskoj, za stan od 85 kvadrata, iznose vrtoglavih 1.264,29 kuna. Za usporedbu, Nijemci za iste troškove izdvajaju otprilike 400 kuna više, no ne smije se zanemariti činjenica kako njihova prosječna neto plaća iznosi 14 000 kn mjesečno, dok je u Hrvatskoj ona znatno niža. Ako želite smanjiti račune, počnite primijenjivati ove stvari.

1. Ugradite programabilni termostat

Reguliranjem temperature u domu uštedjet ćete na stotine kuna svake godine, a ugradnja termostata za centralno grijanje bit će isplativa investicija. Ovaj je uređaj zadužen za reguliranje temperature u prostoriji, odnosno za uključivanje i isključivanje grijanja. Njime danas možete upravljati i putem pametnog telefona, a najbolje ga je postaviti na unutarnjem zidu koji je udaljen od, primjerice, radijatora, čija bi ga toplina mogla poremetiti.



2. Perite odjeću u hladnoj vodi

Jeste li znali da 90% energije perilica rublja iskoristi samo za zagrijavanje vode? Međutim, ako se za pranje koristi hladna voda, energiju koristite samo za njezino pokretanje. S obzirom na to da su jedan od većih potrošača u kućanstvu, preporuka je paliti ju noću, kad je cijena električne energije niža. Osim toga, efikasnije je napuniti cijeli bubanj, nego prati dvije perilice do pola napunjene. Izbjegavajte korištenje sušilice i pustite da se rublje osuši prirodnim putem.

3. Isključite uređaje iz struje

Iako su ugašeni, mnogi uređaji poput televizora, digitalnih prijemnika, računala, laptopa, fiksinih telefona, punjača za mobitel, pa čak i svjetiljki mogu ‘povući’ struju i nakon što ih isključimo jer su samo stavljeni u stanje mirovanja. Ovaj problem vrlo jednostavno možete riješiti tako što ćete prije spavanja iskopčati kablove iz utičnica. Razmislite i o nabavci pametnog produžnog kabla s kojim možete upravljati putem aplikacije i tako kontrolirati paljenje ili gašenje uređaja gdje god se nalazili.

4. Ljeti kuhajte vani, a zimi unutra

Kako biste zimi smanjili račune za grijanje, a ljeti za hlađenje, vrijeme je da razmislite o prostoru u kojem kuhate. Pećnica zimi grije vaš dom, pa možete isključiti grijanje na neko vrijeme. Ako imate mogućnost, za vrijeme toplijih mjeseci prebacite se u ljetnu kuhinju jer ćete tako uštedjeti energiju koja bi vam otišla na hlađenje prostora, ali i na napu koja apsorbira zrak. Ako ne možete, pokušajte koristiti energetski učinkovite kućanske uređaje kako biste smanjili višak topline.

5. Izolirajte vrata i prozore

Ako niste u prilici mijenjati stolariju, vrijeme je da potegnete za alternativama i obavite izoliranje prije nego zahladi. Zalijepite spužvaste vrpce koje ne propuštaju toplinu, a kod većih oštećenja ugradite silikonske brtve. Ovo je itekako korisno u sprečavanju toplinskih gubitaka kod stare stolarije. Isto tako, zimi držite roletne dignute kako bi pasivna sunčeva energija prodrla u dom, a predvečer ih svakako spustite kako biste smanjili gubitak topline.

Dugoročno smanjenje režija

Iako su efikasna, ovo su samo trenutna rješenja koja ne biste trebali zauvijek prakticirati. Privremene ”zakrpe” nikad neće moći u potpunosti zaštititi vaš dom. A ako želite dugoročno smanjiti režije, onda biste svakako trebali razmislite o energetskoj obnovi doma. Tako ćete smanjiti količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvaliteta boravka u prostoru.

Neovisno o lokaciji, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sa do 60% sredstava sufinancirat će povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Ovisno o pojedinačnoj mjeri, možete dobiti 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava, ali samo ako:

  • Imate valjani vlasnički ili suvlasnički list kuće
  • Prijavljeni ste na adresi kuće koju želite obnoviti (najkasnije do 1. lipnja 2020.)
  • Kuća koju želite obnoviti ima najviše tri stambene jedinice  i/ili površine je do 600 m2
  • Kuća je legalna
  • Više od 50% površine kuće je za stanovanje
  • Kuća je energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj
  • Kuća je energetskog razreda C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj

Ako ispunjavate uvjete prijave za sufinanciranje energetske obnove, svoj korisnički račun sa podacima i dokumentacijom možete ispuniti već danas na ovom linku. Javni se pozitv otvara 1.9.2020. u devet sati, a detaljnije o natječaju pročitajte ovdje.

Komentari