Top načini uz koje možete lakše smršavjeti, a i koža će uživati

pixabay

Ako ste dobili nekoliko kilograma tijekom pandemije sada je idealno vrijeme da ih počnete skidati. Nutricionistica Camilla Gray tvrdi kako za kvalitetno mršavljenje nije dovoljno samo brojiti kalorije.

Šest je stvari koje mogu utjecati na mršavljenje i sve su povezane sa zdravljem crijeva, ističe nutricionistica Camilla Grayriga.

1. Dijetalna pića i kofein

Camilla kaže da previše kofeina može narušiti vaša crijeva i poremetiti vam spavanje, što nije dobra vijest ni za zdravlje kože ni za one koji žele smršavjeti.

“Kada dobro ne spavamo jest ćemo više kalorija u usporedbi s danom kada smo se probudili odmorni. Ako pijete kofeinska pića popodne ili navečer to može negativno utjecati na kvalitetu sna. Previše kofeina može spriječiti apsorpciju nekih vitamina i minerala, uključujući vitamine B i vitamin D potrebne za zdravu kožu i esencijalne minerale, uključujući kalcij, željezo i magnezij”, objasnila je nutricionistica.



Štoviše, Camilla ističe da zaslađivači u dijetalnim pićima mogu biti 1000 puta slađi od šećera pa ćete zbog toga žudjeti za njim još više.

“Redovita konzumacija zaslađivača, previše šećera ili prerađene hrane može negativno utjecati na naše crijevne bakterije. Biljni čajevi ili gazirana voda s okusom limuna, limete i metvice mogu biti izvrsna alternativa”, nadodaje.

2. Vlakna

Vlakna nam pružaju osjećaj sitosti, a to može pomoći u kontroli tjelesne težine jer smanjuje žudnju i potrebu za grickalicama između obroka održavajući razinu šećera u krvi stabilnom.

“Neka vlakna sadrže probiotike. Hrana poput češnjaka, luka i poriluka izvrsni su za rad crijeva. Općenito, što više biljne hrane pojedemo, to će nam naše zdravlje i crijeva više biti zahvalni”, savjetuje.

Kada je riječ o zdravlju kože, vlakna sprječavaju zatvor i zaustavljaju recirkulaciju toksina u tjelesni sustav koji bi potencijalno mogli izaći kroz našu kožu, pogoršavajući stanje kože.

“30 g vlakana dnevno minimalni je unos. Preporučujem da ciljate i na najmanje 30 različitih biljnih namirnica tjedno”, kaže.

3. Dodaci

Camilla kaže da u mnogim slučajevima stanje vaše kože odražava vaše zdravlje u crijevima.

“Uobičajeni problemi s kožom poput ekcema, psorijaze i akni mogu se znatno poboljšati boljim zdravljem crijeva. Mnoge studije pokazuju da probiotici ili ‘dobre bakterije’ mogu poboljšati ili spriječiti upalne poremećaje kože”, tvrdi nutricionistica.

Dodala je da određeni probiotici mogu pomoći u poboljšanju probave i sprečavanjem zatvora te omogućuju tijelu da pravilno ukloni toksine kroz probavni trakt umjesto kroz kožu.

Ona preporučuje svakodnevnu upotrebu probiotika u periodu oko tri mjeseca kako bi se vidjele blagodati za kožu.

4. Hidratizacija

Unos dovoljno tekućine tijekom dana može pridonijeti održavanju zdrave kože i težine.

“Dovoljno vode pomaže u razgradnji hrane koju jedemo i omogućuje otpadu da lakše prolazi kroz probavni sustav sprječavajući zatvor. Zatvor može spriječiti gubitak kilograma i može negativno utjecati na zdravlje kože”, kaže Camilla.

Ako povećavate unos vlakana, kao što je gore preporučeno, uz to morate piti dovoljno vode koja će pomoći vlaknima da se kreću kroz probavni sustav.

“Predlažem osam čaša vode dnevno, u to možete uključiti i biljne čajeve. Postavite alarm za pijenje vode, a kada idete negdje uvijek nosite bocu sa sobom”, preporučuje.

5. Ograničite prerađenu hranu

Prerađena hrana poput pizze, gotovih jela, čipsa i slatkiša dobiva se promjenom prirodnog stanja kemikalijama, kaže Camilla.

“Ova hrana nema nikakve koristi za vaša crijeva te može otežati probavu hrane i uzrokovati razmnožavanje loših bakterija. U redu je jesti ih ponekad, ali ako prerađenu hranu jedete svakodnevno, tada biste mogli razviti probleme na koži i dobiti na težini”, govori Camilla.

Dodala je da su šećer, rafinirane žitarice i ulja jedni od najgorih uzroka akni.

“Konvencionalni gluten i mliječni proizvodi mogli bi biti problem i za upalna stanja kože poput psorijaze i ekcema. Jedite hranu u njenom najprirodnijem stanju gdje god je to moguće. Pri kupnji pazite na stražnji dio naljepnica i ako proizvod ima dugački popis sastojaka koje ne prepoznajete, dvaput razmislite o konzumaciji”, savjetuje.

6. Pokušajte s fermentiranom hranom

Fermentirana hrana bogata je hranjivim sastojcima, enzimima i dobrim bakterijama, a poboljšava održavanje oko 400 crijevnih bakterija.

Dobrim bakterijama izrazito se doprinosi boljem stanju probavnog trakta i poboljšava cjelokupni imunitet tijela. Procesom fermentacije proteini, ugljikohidrati i masti iz namirnica razgrađuju se na jednostavnije elemente koji su lakše probavljiviji.

Najpoznatije vrste fermentirane hrane su jogurt, kefiri, sirevi i kiseli kupus, piše 24sata.

 

Komentari