Okrugli stol povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

PIXABAY

U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva organizira okrugli stol o mladima i alkoholu.

Okrugli će stol biti prilika za prikaz najnovije situacije s pijenjem kod mladih te pokretanje kampanje o alkoholu i mladima pod naslovom ‘Tko pije taj plaća’.

U 2018. godini opilo se dva i više puta u životu 30,9% učenika i 18,7% učenica u dobi od 15 godina, 6,7% učenika i 3,7% učenica u dobi od 13 godina te 2,4% učenika i 0,4% učenica u dobi od 11 godina.

Jedno opijanje u ovoj dobi može se smatrati izoliranim događajem koji spada u uobičajeno buntovništvo i propitivanje granica u doba odrastanja.

Opijanje dva i više puta u životu s obzirom na ranu životnu dob ispitanika ukazuje na povećani rizik koji zahtijeva određenu pozornost i zabrinutost roditelja i stručnjaka.

Uspoređujući rezultate HBSC (Health Behaviour in School) anketa provedenih 2010., 2014. i 2018., uočljivi su pozitivni trendovi jer se učestalost opijanja smanjuje od 2006. godine.

Hrvatska je 2014. godine bila visoko između 45 zemalja uključenih u ovo istraživanje po opijanju: u odnosu na Hrvatsku učenici su se češće opijali samo u dvije od 45 zemlja u dobi do 11 i 13 godina, a samo u 5 zemalja u dobi od 15 godina.

Te 2014. godine trend smanjenja pijenja alkohola i opijanja među mladima zabilježen je u više zemalja.

Trend smanjenja pijenja kod mladih u brojnim zemljama posljedica je efikasne implementacije više regulatornih mjera koje zabranjuju prodaju alkohola maloljetnicima.

Komentari