Talijansko selo nudi vam 400 tisuća kuna da se preselite u njega. Evo koji su uvjeti

Twitter

Santo Stefano di Sessanio u talijanskoj regiji Abruzzo nudi strancima priliku života – da se presele u njihovo idilično selo na 1250 metara nadmorske visine, pokrenu posao i za to prime pomoć u vrijednosti i do 400.000 kuna.

Odabrani kandidati trebaju biti stariji od 18 i mlađi od 40 godina te trebaju biti spremni zadržati se u selu najmanje pet godina…

Ovo planinsko mjestašce na jugu Italije ima svega 115 stanovnika, a većina ima između 60 i 70 godina. Manje od 20 osoba je mlađa od 13 godina zbog čega gradonačelnik Fabio Santavicca strahuje za njihovu budućnost.

Baš zato osmislili su plan naseljavanja i gospodarskog oporavka prostora. Santo Stefano di Sessanio traži nove stanovnike iz Europske unije, odnosno iz mjesta s populacijom većom od 2000 stanovnika. Ne žele, naime, iseliti ljude s prostora koji također oskudijevaju mladom radnom snagom.



Odabrani kandidati trebaju biti stariji od 18 i mlađi od 40 godina te trebaju biti spremni zadržati se u selu najmanje pet godina. Gradska upravo obvezuje se svakom novom stanovniku isplatiti mjesečni iznos od oko 5000 kuna, odnosno maksimalno 60 tisuća kuna godišnje u prve tri godine boravka.

Bit će im dodijeljena i kuća za život s minimalnom stanarinom.

Najvažniji uvjet je da su novi stanovnici spremni pokrenuti vlastiti posao za što mogu primiti jednokratnu pomoć u visini od maksimalno 20.000 eura, odnosno oko 150.000 kuna. Posebice se traže ljudi koji bi otvorili ljekarnu, prodavaonicu hrane, servis za čišćenje i popravak, odnosno radili kao turistički promicatelji područja, piše Punkufer.dnevnik.hr 

Selo za početak traga za 10 novih stanovnika, ili pet bračnih parova. Natječaj je otvoren do 15. studenog ove godine, a više informacija o uvjetima možete naći preko službenih stranica općine Santo Stefano di Sessanio.

Komentari