Talijanski kirurg demonstrirao poveznicu između 5G mreže i koronavirusa koja bi mogla unijeti revoluciju u medicinu

Pixabay

Talijanski kirurg prezentirao je na koji način se telekirurgija može uspješno primijeniti korištenjem robota i 5G mreže tako što je operirao ljudsko tijelo udaljeno 15 kilometara.

Zanemarivo kašnjenje signala i široka propusnost 5G mreže omogućili su kirurgu da kirurški zahvat obavi u istim uvjetima kao da se nalazi u operacijskoj sali, prenosi Laboratory news.

To je prva javna demonstracija kirurgije na daljinu uz pomoć 5G mreže. Izvještaj o toj operaciji objavila je skupina stručnjaka s Istituto Italiano di Tecnologia u Genovi u znanstvenom časopisu Annals of Internal Medicine.

Simulirala se operacija na glasnicama, pri čemu je pacijenta “glumilo” truplo preminulog. Autori znanstvenog rada navode da se ovime pokazala mogućnost primjene kirurgije na udaljenost i u izvanrednim i u svakodnevnim situacijama.



Posebna vrijednost ovakvih zahvata bila bi u terenskim bolnicama ili u slučajevima kad mora postojati distanca između kirurga i pacijenta.

Ovo potonje posebno se odnosi na epidemiološke mjere socijalnog distanciranja zbog pandemije COVID-19 ili na uvjete nakon prirodnih katastrofa.

Takva kirurgija ima potencijal za široku uporabu i može revolucionirati zdravstveni sustav kao i kirurške zahvate diljem svijeta, navode autori istraživanja.

Komentari