TAJNE ČIŠĆENJA Limunov sok skinut će mrlje na bijelom rublju, a sol je vrlo učinkovita kod uklanjanja specifičnih mrlja

Pixabay

Čisto i mirišljavo rublje odlično je za dobro raspoloženje tijekom dana, ali često nemamo vremena za dugotrajno čišćenje rublja. No postoje proizvodi koje možemo iskoristiti za vrijeme pranja rublja kako bi se riješili svih mrlja, ali i održali prvobitan izgled naše odjeće. Ovi sljedeći proizvodi stvarno su učinkoviti kod pranja rublja, a nalaze se u svakom kućanstvu.

Limunov sok

Limunov sok odličan je za izbjeljivanje odjeće, ali i za uklanjanje mrlja od hrđe. “Limunov sok koristite samo kod pranja bijelog rublja jer djeluje kao izbjeljivač. Uz to što će očistiti vše bijelo rublje, ostavit će ugodan miris svježine i limuna”, rekla je Marieke van der Graaf, osnivačica kalifornijske tvrtke ‘Laundrylicious’. Objašnjava kako se limunov sok može dodati u posudicu u koju ide prašak, a može se koristiti za direktno tretiranje mrlja, tako što ga prelijte preko mrlje, ostavite kratko da djeluje pa isperete.

Sol

Sol je vrlo učinkovita kod uklanjanja određenih mrlja, poput mrlja od krvi, masnoće i umaka s tkanine. Metoda korištenja soli za uklanjanje mrlja ovisi o kojoj je mrlji riječ. Odjeću s mrljama krvi trebate namakati u hladnoj vodi u koju je dodana sol. Ako se radi o masnoći, mrlju prekrijte soli i čekajte da ona upije svu masnoću. Zatim tkaninu dobro iščetkajte i operite kao inače.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je prirodna, ekonomična i sigurna za učinkovito čišćenje rublja. Ona je odlična za uklanjanje neugodnih mirisa, a najviše se koristi za kuhinjske krpe. Jednostavno uspite pola šalice sode bikarbone u perilicu za vrijeme ciklusa pranja te dodajte deterdžent koji inače koristite.


Vodica za ispiranje usta

Odlična je za pranje sportske odjeće jer uništava bakterije te uklanja neugodne mirise koji se uvuku u tkaninu. Samo dodajte šalicu vodice za ispiranje u svoj običan ciklus pranja, samo pazite da je ona bez šećera. Osim što je učinkovita za pranje odjeće, vodica za ispiranje usta također će očistiti bubanj vaše perilice.

Ocat

Ocat je odličan za razne vrste čišćenja, tako i za čišćenje odjeće. On je odličan za uklanjanje ostatka deterdženta i drugih tvari koje se nalaze u tkanini, stoga ga je najbolje dodati tijekom ciklusa ispiranja odjeće. Ulijte pola šalice octa u odjeljak gdje inače stavljate omekšivač, netom prije ciklusa ispiranja.

Esencijalna ulja

Odlična su za borbu protiv bakterija, plijesni i ustajalosti, bez kemikalija. Dodajte nekoliko kapi lavandinog ulja ili čajevca u ocat ili u deterdžent za pranje rublja, kako biste spriječili nakupljanje ostataka te kako bi vam rublje mirisalo.

Deterdžent za suđe

Ako se želite riješiti tvrdokornih, masnih mrlja, pomoći će vam deterdžent za pranje posuđa. Jednostavno prije pranja dodajte malu kap deterdženta za suđe na mrlju te odjeću operite u perilici rublja kao i inače. Deterdžent za suđe pojačat će učinkovitost deterdženta za pranje rublja, prenosi Večernji list.

Komentari