Tajanstveni asteroid 2020 SW proći će tik uz Zemlju: Zemljina gravitacija mogla bi izmijeniti putanju novog asteroida

Asteroid 2020 SW bi se sutra poslije 13:00 mogao opasno približiti Zemlji, a predviđa se da će nam doći bliže nego Mjesec, putujući brzinom od oko 28 kilometara na sat, prenosi ScienceAlert.

Bliži od Mjeseca i satelita

Asteroid će postati svjetliji kako se bude približavao Zemlji, ali neće biti vidljiv golim okom.

Prema Centru za proučavanje objekata u blizini Zemlje, 2020 SW ne bi se trebao sudariti s našom planetom, ali će nam se približiti na udaljenost od oko 27.000 kilometara.

Mjesec je od Zemlje udaljen otprilike 384.000 kilometara, što je po prilici udaljenost jednaka kao kada bi nanizali Zemlju 30 puta. Za usporedbu s time, novi asteroid od nas će biti udaljen svega dvije Zemlje.

Asteroid će nam u jednom trenutku biti bliži od televizijskih i meteoroloških satelita koji orbitiraju na udaljenosti od oko 35.888 kilometara.

Stalno nam se približavaju

Iako nam 2020 SW neće nanijeti štetu, to što će se približiti Zemlji za njega znači veliku promjenu. Naime, asteroid je toliko malen da će Zemljina gravitacija vrlo vjerojatno izmijeniti njegovu putanju.

Asteroid 2020 SW trebao bi nas ponovno posjetiti tek 3. lipnja 2029.

Prošlog je tjedna, točnije 18. rujna, iz opservatorija Mount Lemmon Survey u Arizoni uočen asteroid čija je veličina predstavljala potencijalnu opasnost da je udario u Zemlju. Podatke je objavila NASA-ina grupa Minor Planet Center koja se bavi proučavanjem manjih planeta, kometa i prirodnih satelita. Zanimljivo je da je ta grupa samo u rujnu otkrila 244 objekta koji su se našli u Zemljinoj blizini, piše Rtl.hr 

Komentari