Svemirska sonda Hope poslala prvu sliku s Marsa, snimljena je 24.700 kilometara iznad površine

Twitter

Svemirska sonda Hope, koju su prije nekoliko mjeseci lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), poslala je prvu sliku Crvenog planeta, objavila je u nedjelju nacionalna svemirska agencija, nekoliko dana nakon što je letjelica uspješno ušla u njegovu orbitu.

Na slici je “najveći vulkan Sunčeva sustava, Olympus Mons, obasjan ranojutarnjom sunčevom svjetlošću”, stoji u priopćenju te se dodaje da je slika snimljena u srijedu s visine od 24.700 kilometara iznad površine Marsa, dan nakon što je sonda uspjela ući u orbitu ovog planeta.

Šeik Mohamed bin Rašid Al-Maktum, premijer UAE-a i vladar Dubaija, sliku u boji podijelio je na Twitteru.

“Prva slika Marsa koju je zabilježila prva arapska sonda u povijesti zemlje”, napisao je.



Misija je osmišljena da bi otkrila nepoznanice o vremenskim prilikama na Marsu, a UAE želi i da posluži kao nadahnuće mladim ljudima iz regije.

Sonda Hope prva je od triju svemirskih letjelica koje tijekom ovog mjeseca stižu na Crveni planet, nakon što su Kina i SAD u srpnju pokrenule vlastite misije, koristeći razdoblje kada su Zemlja i Mars najbliži.

Letjelica će oko Marsa kružiti godinu dana 

AFP piše da je pothvat Ujedinjenih Arapskih Emirata tempiran tako da se poklopi s obilježavanjem 50. godišnjice ujedinjenja sedam emirata.

Letjelica će oko Crvenog planeta kružiti najmanje jednu marsovsku godinu, odnosno 687 dana, koristeći pritom tri specifična instrumenta kojima će pratiti atmosferu Marsa.

Očekuje se da će transmisija većeg broja informacija započeti u rujnu 2021., a prikupljeni podaci bit će dostupni svim znanstvenicima svijeta koji će ih moći proučavati.

UAE je ranije objelodanio vrlo ambiciozan svemirski program koji uključuje izgradnju ljudskog naselja na Marsu do 2117.

Misija Hope stajala je 200 milijuna dolara, a tamošnji znanstvenici surađivat će sa znanstvenim timovima Sveučilišta Colorado Boulder, Državnog sveučilišta Arizone i Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji.

Komentari