Švedski odgoj postaje sve popularniji, evo koje su prednosti

Ilustracija

Švedska je proglašena najboljom državom na svijetu po pitanju brige o djeci, a izvrsno je mjesto i za roditelje. Ovaj stil odgoja znatno se razlikuje od ostalih, a temelji se na ideologiji umjerenog i jednostavnog roditeljstva. Vole svoju djecu, ali žele imati vrijeme i za sebe. 

Igranje na otvorenom

Djeca se mogu igrati vani bilo da je sunčano ili snijeg jer prema švedskoj izreci, ne postoji loše vrijeme, samo odjeća možda neće biti dovoljno topla. Tako djeca borave na otvorenom barem sat vremena. Pritom nose tople odjeću, vunene kape i rukavice, a škole imaju sušilice za odjeću.

Rizične aktivnosti

Plivanje, penjanje po drveću i ostale avanturističke aktivnosti djeci su dopuštene. Smatraju da djeca trebaju biti pustolovna, a treba napomenuti da Švedska ima jednu od najnižih stopa smrtnosti djece uzrokovanih ozljedama na svijetu.

Roditelji jednako brinu za djecu

Muškarci s ponosom brinu o svojoj djeci – hrane ih, previjaju, preuzimaju nakon škole,… Također, stolovi za presvlačenje djece nalaze se u muškim zahodima. Majke i očevi jednako dijele brigu i odgoj oko svoje djece. Očevi isto mogu uzeti dopust da se brinu o svojim novorođenim bebama.



Ovo je izvrstan način za poboljšanje zdravlja novopečenih majki. Nudi i brojne postporođajne pogodnosti. Roditelji u zemlji imaju čak 480 dana plaćenog dopusta koje mogu podijeliti, a 90 dana je neprenosiv odmor samo za očeve, prema New York Timesu.

Ne prijavljuju djecu na razne aktivnosti

U mnogim zemljama roditelji djecu od rane dobi upisuju na razne aktivnosti, dok u Švedskoj to nije slučaj. Šveđani su opušteniji po tom pitanju te će djeca s vremenom odabrati aktivnost koja im se sviđa.

Kraći radni dan

Roditelji djece mlađe od osam godina mogu raditi šest sati dnevno, a ne osam, pa imaju puno više vremena za druženje s djecom.

Dječja prava

Švedska bila jedna od prvih zemalja koja je donijela UN-ovu konvenciju o pravima djeteta. Također je prva zabranila sve oblike tjelesnog kažnjavanje djece. Nadalje, potiču djecu da izraze misli i ideje te im daju podršku koja im je potrebna da izrastu u stabilne odrasle osobe, prenosi Index.

Komentari