Svečano otvoren jubilarni, 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Jubilarni 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku dočekao je svoje otvorenje, a njegov početak označilo je već tradicionalno podizanje festivalske zastave. Nakon dugih priprema i mijenjanja planova zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Festival je jučer svečanim otvorenjem započeo sa svojim dvotjednim programom.

Ove je godine prvi put na otvorenju Festivala bio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković. Svake je godine MDF u Šibeniku pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske pa je tako i ove godine došao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik predsjednika za kulturu, Zdravko Zima.

Zima je održao govor u kojem je pozdravio Festival i zahvalio na anualnom održavanju jednog od najvećih i najuglednijih kulturnih zbivanja u ovom dijelu Europe.

Ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća MDF-a, Nina Obuljen Koržinek, na otvorenju programa održala je govor u kojem je zahvalila ravnatelju Jakovu Biliću, njegovim suradnicima na organizaciji i umjetnicima koji sudjeluju u jubilarnom 60-om festivalskom izdanju.



Također je poručila: ,”Naši nacionalni festivali održavaju se u nekim drugačijim okolnostima, bez stranih gostiju, s puno hrvatskih umjetnika. Po ovom odazivu vidim da će se Šibenik kroz ova dva tjedna potvrditi kao svjetsko središte umjetnosti za djecu i mlade. Želim vam da budete odgovorni, pažljivi, da uživate i da prenesete vašim prijateljima koji nisu mogli doći da Festival ide dalje i da ih čekamo ponovno sljedeće godine.”

Gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, pozvao je na odgovornost i naglasio: ,,Festival će ostati zapamćen jer se događa u ponosnom Šibeniku, u jednoj priči svjetske krize koju nitko nije mogao predvidjeti. Hrvatski se narod, kao što je bezbroj puta pokazao, nije predao ni u ovoj krizi.”

Predstavom “Uspavanka za mišića” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku otvoren je Festival. Nastupio je i dječji zbor Zdravo maleni s istoimenom himnom autora Arsena Dedića .

Festivalsko otvaranje tradicionalno je završeno svečanim vatrometom koji je izazvao veliko oduševljenje posjetitelja, a slavlje će se nastaviti do dugo u noć poznatom šibenskom feštom.

Komentari