Sve za zdravog ljubimca: Evo što veterinari savjetuju svim vlasnicima mačaka

Pixabay

Brinuti za mačku nije pretjerano teško, no ipak zahtijeva određeno znanje i trud. Veterinari preporučaju nekoliko stvari – od obaveznog cijepljenja i vrlo preporučenog steriliziranja do nabavljanja dovoljnog broja zahoda i grebalica.

Najvažnije je cijepiti mačke kad su još male, u razdoblju između devet i 12 tjedana starosti. Ta cjepiva mačke štite od ozbiljnih bolesti dok su još mlade. Mačke kasnije trebaju samo godišnja cjepiva koja im jačaju imunološki sustav.

Mačke se, naravno, teško mogu razboljeti ako su cijelo vrijeme u kući, pa veterinari preporučaju da vlasnici što više naviknu svoje ljubimice na rijetko izlaženje van. Dodatna korist je da vlasnici ne moraju strahovati hoće li im mačku zgaziti automobil dok luta po okolici svog doma ili hoće li zadobiti nekakvu ozljedu u sukobu s nekom drugom životinjom.

Ako je rijetko puštate van iz kuće, mački će trebati barem jedna grebalica. Na taj način omogućavate mački da se brine za vlastite pandže, a i štitite vlastiti namještaj.



Mačke bi uvijek trebale imati pristup vodi. Vlasnici mačaka također bi trebali imati onoliko mačjih zahoda koliko imaju ljubimica.

S obzirom da mačke jedu dvadesetak sitnih obroka dnevno, to je idealni način kako ih hraniti. No, mačke će se prilagoditi ako ih drugačije odgojite.

Vlasnici bi također trebali nabaviti svojim mačkama igračke koje ih zanimaju i zabavljaju, piše tportal.

Komentari