Sve je više pacijenata s postcovid simptomima, ne prepoznaju se na vrijeme

Ilustracija Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

U posljednja četiri tjedna raste stopa potvrđenih slučajeva te stopa hospitaliziranih. Broj obrađenih pacijenata s postcovid sindromom u bolnicama trenutačno je 23.000.

“Javljaju se pacijenti, mislim da manji broj takvih pacijenata prolazi ispod radara jer se ne jave odmah, ne prepoznaju povezanost nastalih tegoba s preboljenjem ove bolesti, ali vidimo da taj broj raste. U mojoj praksi prvenstveno su to problemi vezani za neurološku sferu, gubitak pamćenja, problemi s pamćenjem, glavobolje, osjećaji umora, trnjenja… Mislim da ćemo imati više mjeseci posla s takvim pacijentima”, rekao je liječnik obiteljske medicine i predsjednik primorsko-gorasnkog KoHOM-a Leonardo Bressan za N1.

Hrvatska je podbacila s cijepljenjem, imamo 43 posto procijepljenih. Smatra da je problem nastao u samom početku.

“Loše je pripremljena komunikacija prema stanovništvu i objašnjavanje. Nakon toga su počele vrlo diskutabilne i međusobno sukobljenje informacije kroz medije iz raznih kriznih stožera, saveza i tijela. Ro je jako zbunilo ljude koji su u tom trenutku bili uplašeni. Onda je bila okolnost da je na početku bio veliki interes na početku, no tada nije bilo dovoljno cjepiva. Poklopilo se nekolko loših stuacija. Sad je teško ispraviti ono što se kroz godinu dana propustilo učiniti. Mislim da je jedna ozbiljna i opuštena kampanja prema stanovništvu potreba. U svim porukama koje se žalju iz nadležnih tijela smeta što su prepune sturčne terminologije. Nakon takvih poruka obični laik je zbunjen i sam ne zna što je čuo. Prvi korak je to spustiti na jednostavan, svima razuman jezik”.



U jednom trenutku ministar zdravstva Vili Beroš poslao je apel liječnicima obiteljske medicine da dnevno nazovu pet-šest pacijenata i nagovaraju ih na cijepljenje.

“Ovaj broj procijepljenih u Hrvatskoj je samo zahvaljujući našem radu, trudu koji se nije pratio, vidio i nije adekvatno prepoznat. Ako računate da je nešto malo više od milijun i pol ljudi cijepljeno, mi iz naših koordinacija obavili smo nešto preko 6 milijuna poziva. S nekim pacijentima treba razgovarati nekoliko puta. Mislim da je izostao i da je potreban veći rad i trud djelatnika HZZO-a na samom terenu”, zaključio je.

Komentari