Sustav ranog upozorenja o potresima dostupan na pametnim telefonima

Ilustracija Foto: Google Maps/ Nova TV

Google je aktivirao sustav koji prikazuje područja pogođena potresima na Google kartama, pa europski korisnici mogu vidjeti područja na kojima se potres snažno i značajno osjetio. 

Riječ je o sustavu ranog upozorenja o potresima ShakeAlert, koji je Google najavio ovo ljeto kao dio razvoja najveće svjetske mreže detekcije potresa. Sustav je baziran na naprednom senzorima više od 700 seizmografa u Kaliforniji te, u slučaju većih potresa, stanovnike na ugroženim područjima može obavijestiti nekoliko sekundi prije glavnog udara, kako piše Nova TV.

Funkcionira tako što podatke o potresima prikupljaju Android mobiteli svih korisnika s tog područja putem svojih senzora. Prikupljeni podaci šalju se u rekordnom vremenu Googleu. Naime, svi pametni telefoni u sebi imaju sićušne akcelerometre koji mogu otkriti signale koji ukazuju na to da je možda potres u tijeku.

“Ako uređaj otkrije nešto što interpretira kao potres, on šalje signal našem centru za otkrivanje potresa, zajedno s grubom lokacijom područja na kojem je zabilježio podrhtavanje tla. Nakon toga server kombinira podatke iz mnoštva uređaja kako bi razlučio događa li se potres ili ne. U biti, riječ je o vremenskoj utrci u kojoj se mi koristimo brzinom svjetlosti nasuprot brzine širenja potresa, pojašnjenje je sustava koje je Google objavio ranije ove godine”, objasnio je Google.



 

 

 

Komentari