SURADNJA GOOGLEA I APPLEA Lansirana aplikacija za praćenje kontakata zaraženih osoba

Praćenje kontakata zaraženih osoba uskoro bi trebalo postati dostupno većem broju država zahvaljujući suradnji Applea i Googlea, čija je tehnologija namijenjena telefonima koje pokreće Android i iOS, napokon postala dostupna.

Naime, već 22 zemlje i nekoliko američkih saveznih država izrazili su želju za razvojem aplikacija baziranih na toj tehnologiji.

Dio država, među kojima je i Hrvatska, najavio je razvoj vlastitih aplikacija koje će omogućiti praćenje kontakata zaraženih osoba.

Softver na kojem rade Apple i Google baziran je na bluetoothu. Naime, ako je osoba provela određeno vrijeme u blizini druge osobe za koju se naknadno uspostavi da boluje od koronavirusa, dobit će obavijest da je bila u kontaktu s zaraženom osobom.



Aplikacije i automatski sustav obavijesti izloženosti zaraženih osobama. Dakle, neće zamijeniti klasični način praćenja i izolacije kontakata, već bi samo trebale poboljšati cijeli proces.

Iz Googlea i Applea kažu kako će ključ za uspjeh tehnologije biti u što većoj prihvaćenosti aplikacija među korisnicima.

Poseban naglasak stavljaju na snažnu zaštitu privatnosti jer je korištenje potpuno anonimno, što bi trebalo ohrabriti ljude na njihovo korištenje, piše Zimo.

Ipak, pitanje je koliko će takve aplikacije imati smisla jer se pokazalo da neke koje postoje, koristi vrlo malo ljudi.

Komentari