SUNČEVA SVJETLOST UNIŠTAVA VIRUS? Stručnjaci tvrde: To ne znači da će pandemija nestati s ljetom

Ne kažemo da će toplije vrijeme ubiti virus i da će sve biti u redu. Samo vidimo da postoji povezanost s temperaturom i vlagom, tvrde znanstvenici.

Recimo da je već zaraženo 50 posto populacije i dođu topliji dani i veća razina vlage, kakvu bi to donijelo razliku? Vjerojatno nikakvu i u tome je stvar, tvrdi znanstvenik Qasim Bukhari s MIT-a

Preliminarni rezultati američkih laboratorijskih eksperimenata pokazali su da koronavirus ne može dugo preživjeti na visokim temperaturama i u uvjetima visoke vlažnosti, a sunčeva svjetlost ga brzo uništava.

Znanstvenici su to cijelo vrijeme pretpostavljali, ali tek su sada uspjeli dokazati, piše Yahoo News.



Dakle, preliminirani rezultati sugeriraju da bi se dolaskom ljeta i toplijih dana uvelike smanjilo širenje koronavirusa, iako stručnjaci upozoravaju da to neće eliminirati ili nužno smanjiti nove slučajeve zaraze.

Istraživanje je utvrdilo da je rizik “prenošenja s površina na otvorenom manji za vrijeme dnevnog svjetla” i pri višoj temperaturi i vlažnosti. “Sunčeva svjetlost brzo uništava virus”, stoji u sažetku studije koju je financirala američka vlada, prenosi Net.hr.

Komentari