Sumnjate li da vam prisluškuju telefon? Ovo su znakovi da vas netko prati

Pixabay

Hakeri u hipu mogu saznati baš sve o vašem životu, mogu putem GPS-a saznati gdje se nalazite, gdje kupujete, što kupujete, gdje se krećete…

Svi smo se barem jednom pitali prisluškuje li itko naš telefon? Napredovanjem tehnologije, prisluškivanje i praćenje uređaja postalo je veoma lako, posebice kada su u pitanju pametni uređaji.

Hakeri u hipu mogu saznati baš sve o vašem životu, mogu putem GPS-a saznati gdje se nalazite, gdje kupujete, što kupujete, gdje se krećete, mogu prikupiti razne podatke o vama i prodati ih na “dark webu” ili ih jednostavno iskoristiti za krađu identiteta, piše Klik.hr.

Najčešći znakovi
Readers Digest je otkrio neke od najčešćih znakova da vas netko prati.



Mobilni uređaj se sam resetira. Ako vam se telefon počne sam resetirati, to znači da je možda hakiran, odnosno, znači da vam je uređaj vjerojatno pokupio “malware” i da je on došao u sukob s ostalim aplikacijama.

Drastično usporavanje uređaja. Ako vam je telefon odjednom znatno sporiji, gubi na brzini i smanjuje mu se kapacitet, znači da vam je možda netko “upao” u sustav.

Jedan od indikatora je i pojava čudnih zvukova. Ako čujete jeku, statične zvukove ili klikanje, to može biti znak da vam netko prisluškuje uređaj. Stručnjaci tvrde da se to događa rijetko jer su hakeri pronašli nove načine za prisluškivanje i praćenje, ali treba obratiti pažnju na kvalitetu zvuka.

Uređaj se predugo isključuje. Ovo je vrlo česta pojava, a ako primijetite da se telefon isključuje znatno duže nego inače to može značiti da vaš uređaj prije potpunog gašenja šalje podatke trećoj strani, čime se produljuje tijek gašenja.

Često pregrijavanje. Ako vam se uređaj grije bez da na njemu radite išta posebno to je vrlo čest indikatora da vam je uređaj hakiran. Maliciozni programi u pozadini rade neprekidno i nevidljivi su korisniku, ali ih zato fizički možete osjetiti jer će vam mobitel biti užaren. Dakako, pregrijavati se može i zbog loše baterije.

Isto tako, obratite pažnju na potrošnju mobilnih podataka, ako vam se pretjerano “prže” gigabajti, a ne koristite ništa što ih troši, to znači da ih netko troši umjesto vas.

Kako se zaštititi?
I što napraviti na kraju da biste to spriječili? Prvo što možete jest resetirati uređaj. Neke aplikacije za praćenje oslanjaju se na to da baš nikada nećete resetirati uređaj, a ovim potezom možete se riješiti tog “malwarea”. Antivirus može biti od koristi, ali ne znači nužno da ste potpuno zaštićeni.

Najbolje što možete napraviti jest držati GPS isključenim i paliti ga samo kada vam je potreban. Važno je ažurirati uređaj kada se pojave nova ažuriranja i brisati sve aplikacije koje nisu provjerene i koje ne koristite.

Ako baš ništa ne upali, uvijek možete vratiti uređaj na tvorničke postavke i napraviti neki “backup” svega što vam je važno.

 

Komentari