Studenti Akademije dramske umjetnosti snimili film samo mobitelom

Mnogi filmaši i oni koji to tek postaju se susreću s raznim preprekama u ostvarivanju svoje karijere. Manjak iskustva, nedostupnost opreme i kontakata, a time i otežano predstavljanje publici, za mlade umjetnike često su veliki izazovi. No da to ne mora uvijek biti tako dokazala su tri studenta filmske i TV režije sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti koji su preskočili sve ove prepreke i pokazali svoj talent.

Oni su Lucijan Mirdita, Petar Vukićević i Staš Mlinar, koji su svoj novi film snimili bez skupe i teške opreme, koju su zamijenili mobitelom. U nastavku pročitajte kako je tekao ovaj kreativni pothvat.

Spoj vibrantnih kadrova s ulice i arkadijskih prizora prirode
Kako to i inače biva, ideja za ovaj projekt javila se sasvim slučajno dok su Lucijan, Petar i Staš dogovarali snimanje za jednu gastronomsku manifestaciju. Bilo je potrebno snimiti zbivanja u kuhinji, a pritom ne ometati kuhare, ali i uhvatiti prirodne reakcije gostiju, što je s teškom snimateljskom opremom skoro nemoguće. Agencija Paradigma ponudila im je Xiaomi 11T Pro i tu je sve započelo.

“Čim smo ga uzeli u ruke, shvatili smo da on može biti rješenje za posao koji je pred nama. Sa svakim novim videom koji smo snimili bili smo sve zadovoljniji i onda se rodila ideja da s tim istim mobitelom snimimo i studentski film”, dodaju studenti.



Kratki film koji su snimili priča priču o jednom sasvim običnom danu u Zagrebu pa su lokacije snimanja uglavnom bile u samom centru, među tramvajima, automobilima i prolaznicima. Lucijan i Staš su snimali i montirali, a Petar se bavio produkcijom pa je bio zadužen i za dobivanje svih potrebnih dozvola za ove lokacije. No nisu snimali samo u centru jer, kako kažu naši sugovornici, hektika grada potjerala ih je na Sljeme. “Na kraju smo suprotstavili vibrantne kadrove zagrebačkih ulica s gotovo arkadijskim prizorima iz prirode koja nam je svima na dohvat ruke”, kaže Staš.

Film je predstavljen 15. listopada u sklopu hrvatske premijere novih Xiaomijevih uređaja održane u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Na premijeri su predstavljena tri nova pametna telefona u seriji Xiaomi 11 – Xiaomi 11T, Xiaomi 11T Pro i Xiaomi 11 Lite 5G, nove bežične slušalice Redmi Buds 3 te Mi Smart Air Fryer 3.5L, pametni kuhinjski uređaj koji potiče zdrave životne navike.

“S mobitelom možeš ući gdje god hoćeš i tako snimiti neočekivani kadar”
Iskustvo snimanja filma mobitelom je za ova tri studenta bilo vrlo pozitivno jer je snimateljskom opremom puno teže baratati. “Profesionalna kamera sa svom dodatnom opremom teži 5 do 10 kilograma, a Xiaomi 11T Pro samo 200 grama. Razlika je i u dimenzijama, s mobitelom možeš ući gdje hoćeš, postaviti ga u položaj koji nije prirodan za kameru i tako snimiti neočekivani kadar”, kažu naši sugovornici.

Zanimalo nas je što ih se posebno dojmilo kod modela smartphonea koji su koristili. “U to relativno malo kućište proizvođač je uspio staviti filmski sustav namještanja određenih postavki na kameri, što nama omogućuje lagano upravljanje svjetlosnim situacijama, a svjetlo je jedan od najvažnijih elemenata dobrog kadra. Dojmio nas se i sustav koji omogućuje montiranje videa ili filmova, što znači da snimljeni materijal ne moramo prebacivati na kompjuter, nego samo označiti željene kamere i mobitel sve odradi sam. Sustav za montiranje videa/filmova je super i kad morate odmah objaviti snimljeni materijal”, oduševljeni su momci.

Budućnost filmske industrije mijenja se s pametnim telefonima
Snimanje filmova mobitelom nije novost u filmskom svijetu. Film Unsane iz 2018. u potpunosti je snimljen mobitelom, kao i dijelovi Oscarom nagrađenog filma Potraga za Sugar Manom koji su savršeno uklopljeni u ostatak kadrova snimljenih profesionalnom opremom, što pokazuje koliko napredovanje tehnologije pametnih telefona utječe i na filmsku industriju. Činjenica da sada svi na dlanu ruke možemo imati pametni telefon koji može zamijeniti skupu i glomaznu filmsku opremu olakšava predstavljanje raznih kreativaca publici.

Upravo vodeći se time Xiaomi je u kolovozu ove godine pokrenuo i svoj prvi Xiaomi Film Festival. Najbolji kratki filmovi snimani pametnim telefonima Xiaomi diljem svijeta predstavljeni su publici putem livestreaminga. Sve kratke filmove sa Xiaomi Film Festivala pogledajte u videu niže i uvjerite se kako to izgleda kad se spoje talent, kreativnost i moderna tehnologija.

Poticaj za kreativnost i produktivnost
Lucijan, Petar i Staš kažu nam kako snimanje mobitelom olakšava proces rada na nekim specifičnim formama filmskog izražavanja poput dokumentarnog filma jer dodaje realističnost.

“S mobitelom možete biti neprimjetni – to je iznimno važno kod snimanja dokumentarnog filma kad treba postići autentičnost i prirodnost, koja se gubi zbog spoznaje da se snima”, dodaju naši mladi filmaši. S obzirom na to da su ovaj film nazvali 1, planiraju i nastavke jednako jednostavnih naziva, a na pitanje misle li se okušati u snimanju dugometražnog filma pametnim telefonom spremno odgovaraju:”Zašto ne?! Samo moramo napisati dobar scenarij.”

Dok mlade nade hrvatskog filma ne zakorače u pisanje scenarija za prvi hrvatski dugometražni film sniman pametnim telefonom, usavršavat će se u projektima sličnima ovome. Isto tako se u kreativnom stvaralaštvu uz pomoć pametnog telefona mogu okušati i svi zaljubljenici u film i modernu tehnologiju koristeći modele Xiaomi 11T ili Xiaomi 11T Pro jer oba imaju inovativne značajke Cinemagic i AI pogonjene alate za povećanje kreativnosti i produktivnosti. Oba modela dostupna su kod mobilnih operatera Telemach, A1 i Hrvatskog Telekoma te, naravno, u trgovinama Xiaomi Store diljem Hrvatske i u web trgovini Mi.hr.

Inovativni novi modeli iz obitelji Xiaomi 11T pružaju mogućnost izražavanja kreativnosti i talenta baš svakome, bez potrebe za skupom filmskom opremom. Xiaomi 11T Pro je kinematografski model pametnog telefona. Opremljen je snažnom trostrukom kamerom s profesionalnom širokokutnom lećom rezolucije 108 MP, 2x telemakro lećom i ultraširokom 120° lećom.

Njegove impresivne karakteristike Cinemagic omogućuju svim kreativcima da snimaju s istom ISO pametnom tehnologijom kakva se nalazi u digitalnim fotoaparatima, a Hz ravni AMOLED zaslon nudi oštrinu i kristalnu jasnoću s više od milijardu boja na zaslonu koji reagira i na najmanji dodir pa je lako snimiti savršen snimak u trenu. Uz to, prvi je pametni telefon Xiaomi s tehnologijom 120W punjenja što znači da ga je moguće napuniti do 100% za samo 17 minuta, čime se znatno olakšava proces snimanja i osigurava cjelodnevno korištenje. Tako svoju kreativnost možete izraziti kad god to poželite.

Komentari