Stručnjakinja pojašnjava kako djeci pomoći u ovoj kriznoj situaciji: Briga, tuga i strah su emocije koje se mogu odraziti na našu djecu

Psihologinja i članica Kriznog stožera Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Ella Selak Bagarić komentirala je kako će  epidemija koronavirusa utjecati na djecu te što sami možemo napraviti da učinimo život lakšim u ovim novim uvjetima.

“Naša nas djeca poznaju i prepoznaju emocionalnu klimu u kojoj se nalaze. Dobro je razgovarati i o tome kako oni doživljavaju vas, osjete li zabrinutost ili strah. Ne trebamo se praviti da nas sve ovo ne pogađa, već normalizirati osjećaje u ovoj za sve drugačijoj situaciji, uz poruku da će proći i da je važno da se sami trudimo oko toga da se zaštitimo

Briga, anksioznost, tuga i strah su uobičajene emocije u izvanrednim situacijama, a njihovo izbjegavanje ih može učiniti još jačima i dugotrajnijima. Sve te emocije koje nam se trenutno miješaju mogu se odraziti i na našu djecu, stoga je bitno iz ove situacije u kojoj se svi nalazimo izvuči ono najbolje”, smatra stručnjakinja.

“Naglasite djeci i da je važno da odgovorno postupamo i prema drugima i njihovom zdravlju i postavite granice ako su dovoljno stari da samostalno izlaze van – u redu je u ovim okolnostima inzistirati da se ne kreću u zatvorenim prostorima s grupama ljudi. Ali onda se potrudimo da se i mi odrasli držimo te odluke”, dodaje Selak Bagarić.



Djeca se trenutno obrazuju kroz virtualne učionice što je dodatno poremetilo njihovu rutinu.

KIBERNETIČKI NAPAD Poteškoće u izvođenju online nastave odmah prvi dan, napad je prijavljen MUP-u

“Studije su pokazale i da je planiranje i usvajanje novih rutina koje nas usmjeravaju i povezuju s onim što je doista važno u životu najbolji recept za mentalno zdravlje. Važno je uspostaviti strukturu, predvidljivost i smisao. Gdje, kada i kako se igra, uči ili radi od kuće treba zajednički isplanirati, ali uz svjesnost da se svi trebaju biti malo prilagodljiviji i fleksibilniji. Prilagodite i uskladite raspored svog djeteta i svoje radne zadatke koliko god je moguće”, rekla je psihologinja za Dnevno.hr.

Komentari