Što znači onaj iznenadni trzaj prije nego upadnete u san?! Evo odgovora

pixabay

Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, no mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa kao što je kava. Ali, znaju ih potencirati i neki poremećaju u tijelu.

Ova pojava se u stručnoj literaturi naziva – hipnotički trzaj, a radi o reakciji tijela na ulazak u san – trzne se i razbudi nas prije nego što čvrsto zaspemo.

“Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. Tijekom uspavljivanja mišići u tijelu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad pa pokreće kontrakciju mišića”, objasnila je Ellen Wermter, certificirana medicinska sestra i glasnogovornica organizacije ‘Better Sleep Council’.

Kaže kako to može biti slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim čimbenicima koji povećavaju vjerojatnost od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vježbi i kod uzimanja određenih lijekova.


“Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, no mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa poput unosa kofeina i sličnog – pojasnio je Alex Dimitriu”, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

Dodao je da razloga za brigu nema, no ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posavjetovati se sa liječnikom.

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestankom disanja tijekom sna.

“Kada su dišni putevi blokirani i razina kisika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja tijelu i budo ga trzanjem”, kaže Ellen Wermter.

Napominje kako ne postoji način da se trzanje ne događa, no pomaže redoviti odlazak na spavanje u tihom i ugodnom okruženju. Također, pomoći će i opuštanje od stresa prije spavanja, ako i izbjegavanje hrane i pića koji stimuliraju budnost, poput kave ili čokolade.

Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše tijelo moralo biti sigurno da je u okruženju sve u redu i opasnosti nema.

– To bi mogao biti trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno prije spavanja provjere je li sve sigurno te da osiguraju stabilan položaj tijela prije spavanja, posebno ako su spavali na drvetu – smatra Jason Ellis, profesor na Sveučilištu Northumbria, piše 24sata.

Komentari