Što se to krije iza Neptuna? Golemi deveti planet ili crna rupa

screenshot

Stručnjaci ulažu nove napore kako bi se odgovorilo na pitanja u vezi s ‘Planetom 9’ te na to je li riječ o planetu koji je pet puta veći od Zemlje ili pak o – crnoj rupi.

Na samoj granici Sunčeva sustava, izvan Neptunove orbite, zabilježene su neobične pojave te je primijećeno da se nekoliko kozmičkih objekata kreće drukčije od svih ostalih tijela, a da nikome još nije jasno što je tomu uzrok. Popularna hipoteza jest da na njihovo kretanje utječe ‘Planet 9’ koji još nitko nije vidio te se za njom traga.

Neki eksperti imaju i alternativna objašnjenja te vjeruju da bi na kretanje problematičnih nebeskih tijela umjesto jednog velikog objekta mogla utjecati kombinirana gravitacijska sila više malih objekata iz Kuiperova pojasa.



Ideja o Planetu 9 prvi je put postavljena 2016. godine kada je primijećeno da na nekoliko manjih objekata iz Kuiperova pojasa utječe gravitacijska sila nekog nepoznatog nebeskog tijela zbog čega se kreću drukčije od ostalih objekata. Planet dosada još nitko nije pronašao, vjerojatno stoga što se toliko udaljeni tamni objekti mogu teško detektirati, napose kada se ne zna gdje se točno nalaze.

Znanstvenici već neko vrijeme raspravljaju o ovoj pojavi, a studija sa Sveučilišta u Pennsylvaniji postojanje Planeta 9 dovodi u pitanje.

Naime, stručnjaci su analizirali podatke prikupljene u okviru Dark Energy Survey – istraživanja koje je provedeno iz opservatorija u Čileu, u okviru kojeg nisu pronađeni dokazi o postojanju nekog većeg nebeskog tijela iza Neptuna.

Nedavno je najavljena i flota nanokozmičkih letjelica, koje bi trebalo da se upute k misterioznom objektu, a najveći problem je u tome što je za misiju potrebno više od milijardu dolara, piše Dnevno.hr.

Komentari