Što se događa u vašem mozgu kad jedete šećer?

Premda je za šećer često vezana neka negativna asocijacija, treba imati na umu da je on glavno gorivo za naš mozak.

Naš mozak radi na glukozu – ona pali naše stanice, uključujući i naše moždane stanice. Evolucijski smo programirani da volimo slatkiše jer su izvrstan izvor energije.

Ali kad je nivo glukoze u krvi nizak, recimo, ako imate hipoglikemiju, ili ponekad ako je prošlo već neko vrijeme otkad ste nešto pojeli, nastupi moždana magla. Tada se teško koncentrirate, zaboravljate gdje ste ostavili stvari ili imate potrebu za kratkim drijemanjem.

Međutim, kada u organizmu ima previše šećera, to može pokrenuti neke stvarno loše stvari u vašem tijelu i mozgu.Što se događa u vašem mozgu kad jedete šećer?

“Kad nam šećer dotakne jezik, on aktivira određene papile unutar kojih se nalaze receptori okusa koji šalju signal do mozga, uključujući moždani korteks”, kaže dr. Nicole Avena, docentica neuroznanosti na Medicinskom fakultetu Mount Sinai, koja je napisala knjigu o ovisnoti o šećeru.

Signal aktivira sistem nagrađivanja u mozgu; oslobađa se dopamin zbog čega želimo ponoviti iskustvo, odnosno jesti još slatkiša.

Šećer je rijetka hrana koja proizvodi dopamin, ističe dr. Avena.

“Uglavnom kada pojedemo nešto novo i ukusno, dopamin se oslobađa prvi put kada jedemo tu hranu”, objašnjava ona i dodaje:

“Ovo je evolucijska prednost koja nam pomaže da obratimo pažnju na nove i drugačije okuse, u slučaju da nam pozli. Ako pojedemo nešto novo i ne razbolimo se, obično dopaminski odgovor tada nestaje sljedeći put – tako da zapravo oslobađamo dopamin samo kao odgovor na jedenje nove hrane. Međutim, šećer je drugačiji. Više je poput onoga što se događa s drogom pri čemu se dopamin oslobađa svaki put kad se konzumira. Dakle, šećer se u našem sustavu ponaša pomalo poput droge, zbog čega se ljudi “navuku” na slatku hranu”.

U prošlosti smo morali tražiti slatku hranu, ali više ne. Naš svijet je ispunjen slatkom hranom, ali naš mozak i dalje funkcionira kao da je šećer rijetkost.

Šećer tjera vaš mozak da žudi za više šećera

Možda niste svjesni da postoji čvrsta veza između naših crijeva i mozga, a šećer i ovdje ima svoju ulogu.

“Kad vam ta slatka stvar koju pojedete dođe u crijeva”, kaže dr. Avena, “ona i tamo aktivira receptore šećera koji signaliziraju mozgu da oslobodi inzulin kako bi se riješio suvišnog šećera koji ste pojeli”.

Višak šećera tjera gušteraču na proizvodnju dodatnog inzulina, hormona koji sudjeluje u regulaciji šećera u krvi.

Inzulin signalizira masnim ćelijama da skladište prekomjerne količine glukoze, masnih kiselina i drugih supstanci bogatih kalorijama. Kao rezultat, premalo kalorija ostaje u krvotoku pa mozak misli da sada ima malo goriva, budući da ima velike energetske potrebe.

Dakle, vaš osećaj gladi brzo raste, a šećer je tada privlačan jer pruža brzu dozu energije. Znači, ciklus započinje iznova. I tako, želite sve više zaslađene hrane, piše Prevention.

Kako smanjiti žudnju za šećerom?

“Vaš mozak može se prilagoditi kad smanjite konzumaciju šećera i nećete toliko žudjeti za njim”, kaže dr. Avena i dodaje:

“Međutim, može proći neko vrijeme, čak i mjeseci, dok se to ne dogodi, to ovisi o ozbiljnosti ovisnosti o šećeru”.

Komentari