Što se događa s psima nakon što stignu u azil?

Pixabay

Azil Dumovec najveće je gradsko sklonište za nezbrinute životinje u Hrvatskoj. Napuštenih životinja o kojima brinu je mnogo, a najviše pasa; od malih štenaca pa sve do pasa s poodmaklim životnim iskustvom.

“Sklonište je privremeno mjesto za boravak bilo koje životinje. Mi se svi ovdje trudimo da udomimo tu životinju u čim kraćem roku. Od jutra krene taj hektični dan, i onda do kraja dana uspijemo, ili ne uspijemo”, ispričala je dr. med. vet. Tatjana Zajec, voditeljica skloništa Dumovec.

Riječ je o prvoj epizodi dokumentarne serije HTV-a “Udomi me”.

Većinu životinja u skloništu na ulici su pokupili hvatači kojima nijedan dan nije isti – svaka je intervencija priča za sebe.



“Mi pokrivamo cijeli grad sa svim životinjama – od ptica, divljih životinja, strogo zaštićenih životinja, pasa, mačaka – naš posao je pomoći toj životinji”, kaže voditelj službe hvatača Darko Ozmec.

“Nikad ne znaš šta ćete susresti taj dan, koliko životinja ćeš pomoći i koliko života ćeš spasiti”, dodao je.

Timariteljica Katarina Puklavec poznaje sve pse u azilu.

“Moram”, kaže Katarina i dodaje: “Drugačije ne bih mogla udomljavati, terapije davati i brinuti se o njima”.

Svaki pas koji dođe u sklonište ide u karantenu, čak i oni sasvim zdravi.

“Tu dobiju nekakav imunitet i vidimo imaju li neku zaraznu bolest na koju bismo mogli čim prije reagirati, da ih možemo čim prije pustiti među druge pse. Karantena nije ništa strašno, samo tako zvuči”, objašnjava timaritelj Dominik Matusina.

Maja Fišter odlučila je u skloništu provesti šest mjeseci, zajedno s veterinarima, timariteljima, hvatačima i volonterima, a cilj im je udomiti što više ovih krznenih životinja.

Svaki dan u skloništu započinje jutarnjim sastankom u ambulanti, na kojem svatko dobiva svoje zaduženje. Majin zadatak bio je odabrati psa koji će gostovati na Radiju Sljeme, najaviti snimanje serijala i akciju “Ispraznimo sklonište”.

Od akcije su bila velika očekivanja, a Maja je dobila zadatak moderirati samo događanje. Kako bi posjetitelji pse mogli i dotaknuti, osmislilo se posebno rješenje za štence – za njih je predradnik Mišel Mijatović osmislio ograđeni vrtić i sagradio ga uz pomoć dodatne radne snage.

“Teško je udomiti svakog psa, i onda idemo redom – najlakše je udomiti štence, pa kujice nego mužjake. Crni, stari i bolesni psi se teško udomljavaju”, kaže Zajec.

Iako nisu svi psi udomljeni, svoj novi dom pronašla su dva štenca. Maja kaže kako je cilj s ovom akcijom bio poslati poruku kako je pas u kući “super stvar!”.

“To je ogromna obaveza, ali ono što on daje se ne može s ničim usporediti. Postoji pas za svakoga”, zaključila je.

Komentari